19-åring misstänks ha planerat skolattacker

INRIKES

Brott. Studentfirandet i Eskilstuna höll på att ställas in i lördags, efter misstankar om att en elev planerade flera terrorattacker. 19-åringens planer ska ha gällt samtliga gymnasieskolor i Eskilstuna, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Enligt förvaltningschefen för barn- och utbildningsförvaltningen i staden fick en skola varningar från en privatperson om att eleven uttalat sig på ett hotfullt sätt.

Efter att skolan kontaktat polisen i mitten på förra veckan omhändertogs 19-åringen enligt lagen om vård av unga, LVU.

– Vi tog in den här personen till förhör och genomförde en husrannsakan. Åklagaren bedömde att det inte fanns förutsättningar att anhålla honom och i samråd med socialtjänsten beslutades det då att han skulle omhändertas enligt LVU, säger polisens presstalesman Tommy Thorngren.

Utredningen sköts nu av Sörmlandspolisens avdelning för grova brott. 19-åringen är känd av polisen sedan tidigare, men inte för grov brottslighet.

– Brottsrubriceringen lyder i nuläget stämpling till terroristbrott. Vi måste se sådana här anmälningar utifrån ett värsta tänkbara-scenario. Men vi har också talat med Säpo och polisens Nationella operativa avdelning. De bedömer båda att detta kan handläggas lokalt och det ger väl kanske en fingervisning om att det här inte behöver sluta som ett terroristbrott, säger Tommy Thorngren.

TT