Åkesson i Järva: Ni måste anpassa er

INRIKES

Politik. Förutsättningarna var inte lätta när SD:s Jimmie Åkesson talade på Järvaveckan. Han blev avbruten två gånger, men fortsatte.

– Ni måste förstå hur det svenska samhället fungerar, sade han riktat till invandrarna.

Den första gången Sverigedemokraternas partiledare blev avbruten var efter att ha hälsat alla välkomna. Flera personer började skandera "Jimmie rasist" och andra slagord.

När han återupptog talet sade Åkesson:

– Jag tror att ett tema är demokrati och en väsentlig del i demokratin är dialogen. Att man kan prata varandra utan att använda fula ord och gapa och i stället visa respekt för varandras åsikter.

Men bara någon minut senare blev han avbruten igen.

– En annan viktig del av demokratin är att man måste inte lyssna, sade Jimmie Åkesson och möttes av applåder.

"Ni måste anstränga er"

I talet riktade han sig till de som bor i Järvaområdet, även om majoriteten som lyssnade inte hade utländsk bakgrund - Åkesson frågade publiken vilka som var födda utomlands.

– Ni måste anstränga er, ni måste lära er språket, ni måste förstå hur det svenska samhället fungerar, ni måste förstå sociala koder, ni måste försörja er själva. På det sättet kan vi bygga ett sammanhållet Sverige igen.

Jimmie Åkesson menade att invandrare inte ska tolka partiet som något som vill "äta upp deras barn", och frågade sig om man inte är riktigt klok om man röstar på SD.

– Tvärtom, man är synnerligen klok. Det är inte konstigt om man lever i ett av dessa områden där det är organiserad brottslighet, där människor begränsas i sin vardag.

– Är det då fel att man vänder sig till det parti som vill motverka dessa avarter i samhället? Nej, jag tror inte det.

"Jag är för invandring"

– Jag är för invandring. Sverige har alltid haft invandring. Och den dag som jag får bestämma kommer vi att ha invandring i det här landet, så är det. Men det betyder inte att man kan ha en oreglerad invandring. Tvärtom. Då måste man ta ansvar för det. Då måste man föra en politik som är ansvarsfull.

Åkesson sade att invandrare är de som drabbas först när samhället segregeras. Han gav sedan Anna Kinberg Batra kritik för att i sitt tal på Järvaveckan ta upp regler och riktlinjer som invandrare måste följa, och menade att hon undviker detta i riksdagen.

– Som nationalist ser jag det som min främsta uppgift att överbrygga de olikheter som finns, sade Jimmie Åkesson.

TT