Klassiskt vädersmörgåsbord på midsommar

INRIKES

Väder. Det blir som ett smörgåsbord med lite av varje. Midsommarvädret snålar inte och bjuder både sol, moln och regn. Och temperaturerna blir hyfsade.

Midsommarafton närmar sig med stormsteg och nu börjar prognosdimmorna inför årets mest väderhajpade helg att skingras. Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, berättar att det blir en klassisk midsommar. I alla fall när det gäller vädret.

– Man brukar prata om klassiskt midsommarväder som innehåller allt. Och i år innehåller det det mesta.

Lite av varje

I södra Sverige inleds midsommarafton med växlande molnighet och chans till lite sol under förmiddagen. Men lite senare på dagen rör sig en front med nederbörd in från väst och sprider sig i nordostlig riktning över landet. Framåt kvällen når nederbörden ostkusten och sträcker sig då upp över de sydligaste delarna av Norrland.

I norra delen av landet är solchanserna störst, både under dagen och kvällen.

– Där blir det mer uppehållsväder, även om det kan förekomma lokala regnskurar, säger Marcus Sjöstedt.

Tvåsiffrig temperatur

Men även om firandet kan bli lite halvblött på sina håll så blir det i alla fall inte kallt och inte heller några hårda vindar.

– Det bir inte så tokigt temperaturmässigt. I stora delar av landet blir det 15-20 grader med högst temperaturer i söder. Längst upp i norr, där det ligger en lite svalare luftmassa, blir det mellan 10 och 15 grader.

När det sedan blivit dags att vila upp sig efter säckhoppning och blomsterplockning bjuder lördagen på perfekt återhämtningsväder.

– Fronten med regn och skurar har då spridit sig även till de norra delarna av landet och i söder blir det också regn eller regnskurar, säger Marcus Sjöstedt.

FAKTA

Minnesvärt midsommarväder

Sedan år 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av svalt väder. Men det finns undantag som år 2005 då det i Stockholm och Lund var över 25 grader.

Man får backa tillbaka ända till 1935 för att hitta den högsta midsommartemperatur som uppmätts. Enligt SMHI anses just det året ha haft förra århundradets vackraste midsommarväder och i Sveg var det hela 35 grader varmt.

När det gäller kylslagna midsomrar var 1987 ett år att minnas, om man nu ens vill göra det. Då hade Stockholm 11 grader som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära noll grader.

De senaste årens midsomrar har bjudit på en blandad kompott:

2016: Södra Sverige var vinnare förra året. I Götaland och Svealand dominerade regnskurarna och i Norrland låg molnen tätt.

2015: Varmast i norra Sverige. I Boden var det 21 grader varmt på midsommarafton. I södra Sverige var det däremot regn och i Stockholm blev det inte mer än 12 grader varmt som högst.

2014: Kylig luft strömmade ner över landet, men södra Götaland hade ändå strax över 20 grader. I norra Sverige var det knappt 15 grader och på sina håll blåsigt och regnigt.

2013: En blöt historia. Ett regnområde drog in över landet och drabbade mest Västra Götaland. Mollsjönäs nordost om Göteborg fick 23 millimeter regn. Temperaturerna var dock hyfsade och låg på 20-25 grader.

Källa: SMHI

TT

ARTIKELN HANDLAR OM