Rättegång om Arbogamord på sluttampen

INRIKES

Brott. Den stora rättegången om de så kallade sommarstugemorden i Arboga, som pågått sedan den 8 maj, börjar nu närma sig sitt slut. Otaliga vittnen och de misstänkta har hörts och i dag fortsatte rättegången med flera olika vittnesförhör.

Bland annat vittnar i dag en granne till kvinnan, den polis som gav kvinnan dödsbudet om hennes far, en begravningsentreprenör och en polis som var med när Arbogakvinnans make hittades drunknad sommaren 2015.

Dagens förhör beräknas vara de sista och nästa vecka är det dags för åklagarnas och advokaternas slutpläderingar.

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt ha försökt att döda sin mamma. 42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Hon har under rättegången pressats hårts i rätten och gett nio olika versioner om av hon gjorde på kvällen då föräldrarna attackerades.

– Allt är lögn och påhitt som beror på mitt psykiska tillstånd, sade hon.

Hon har förklarat de olika versionerna med att hon levt under stor psykisk press och befunnit sig i ett chocktillstånd.

Kvinnan har också åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman. Hon nekar till alla anklagelser.

FAKTA

Bakgrund: Arbogafallet

Den 42-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin make och sin pappa, samt ha försökt att döda sin mamma.

I augusti 2015 hittades kvinnans make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. En sen kväll ett år senare överfölls kvinnans far och mor brutalt med kniv i sommarstugan. Fadern avled, och modern skadades svårt.

42-åringens tidigare pojkvän, en man i 20-årsåldern, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att kvinnan gav honom kniven.

Motiv som nämnts är svartsjuka, osämja och pengar.

Kvinnan har också åtalats för stämpling till mord, försök till grovt bedrägeri, grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta samt hot mot tjänsteman.

Hon nekar till allt.

En första rättspsykiatrisk undersökning har visat att kvinnan kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning som bör utredas vidare.

Ytterligare tre personer är misstänkta för inblandning i makens död, men ingår inte i det nu aktuella åtalet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM