Forskare: Utvecklingen tar tid att vända

INRIKES

Brott. Kriminaliteten i landets utsatta områden är grov och samhällshotande.

Rikspolischefen vädjar till hela samhället för att få bukt med problemen.

Men att vända utvecklingen kan enligt forskare ta mellan tio och femton år.

– Problematiken är av en sådan karaktär att det tar tid att få till en övergripande förändring, säger Daniel Vesterhav, enhetschef på Brottsförebyggande rådet som forskat om gängkriminalitet.

Antalet områden som bedöms som särskilt utsatta har blivit fler. Polisen ska nu ta fram treåriga handlingsplaner för att stävja den grova kriminaliteten.

Men rikspolischef Dan Eliasson betonar samtidigt att det inte bara är polisen som behöver kraftsamla, utan också övriga samhället.

– Vi klarar inte av att vända utvecklingen själva i de här områdena, inte en chans. Andra samhällsaktörer, hjälp oss, säger Dan Eliasson.

Resa på tio år

Arbetet görs dock inte i en handvändning, enligt forskare.

– Vi pratar om kanske 10-15 år för att göra hela den resan, säger Daniel Vesterhav.

Initialt handlar det om att slå mot brottslighet som påverkar människors trygghet och bygga upp förtroendet hos de boende.

– Får man igång en dialog vågar fler anmäla brott, vittna och lämna information till polisen. Mycket av den här brottsligheten är ganska svårutredd om man inte får ett bra informationsläge, exempelvis om det sker skjutningar på öppen gata, säger Vesterhav.

Efter att viss kontroll i området återtagits kan polisen slå mot den dolda brottsligheten - exempelvis människohandel, svartarbete och bidragsbrottslighet - som ofta ligger till grund för den synliga.

Inga no go-zoner

Viktigt är också att involvera civilsamhället.

– Det handlar om att inte glömma bort de goda krafter som också finns i de här områdena. Där går det att göra klara förbättringar, säger Daniel Vesterhav.

Polisen beskriver läget i de särskilt utsatta områdena som akut. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker inte att vi fått så kallade "no go-zoner" i Sverige.

– Det är precis tvärtom. Det här är "go go"- zoner, säger Anders Ygeman till TT.

– Vi ökar den polisiära närvaron, vi har fler poliser som går dit, vi sätter upp kameror, vi förbättrar övervakningen och lagföringen, fortsätter han.

Men enligt Moderaterna visar rapporten på en "nationell kris" och partiet kräver att rikspolischefen byts ut.

– Vi har allvarliga problem med kriminalitet, polisen får inte de resurser man behöver och kriminella skrattar åt samhället, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Eget ansvar

Inrikesminister Anders Ygeman framhåller att invånarna i de utsatta områdena också har ett eget ansvar.

– En viktig sak är att både invånarna i de här och i andra områden måste ta ansvar för sitt eget område; anmäla kriminalitet, stå upp för trygghet och ordning i området. Föräldrar måste ha ansvar för sina barn och ungdomar, säger Ygeman.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM