Kronprinsessan: Blandade känslor inför 40

INRIKES

Kungligt. Kronprinsessan Victoria befinner sig mitt i livet - men någon ålderskris känner hon inte av.

Snart fyller hon 40 år och ett ordentligt firande väntas, även om hon nog helst hade låtit födelsedagen passera obemärkt.

– Jag känner mig inte som 40, säger kronprinsessan Victoria i en exklusiv TT-intervju.

Kronprinsessan tar emot på Haga slott under en strålande försommarhimmel, klädd i mörkblå dräkt, med håret i en stram knut och ett nyfiket leende på läpparna.

Intervjun görs på glasverandan som vetter mot den privata delen av trädgården bakom slottet. Här lekte kronprinsessans fastrar som barn, och det är en särskild känsla att familjen är tillbaka på Haga, säger kronprinsessan.

– Jag har ju aldrig fått möjligheten att träffa mina farföräldrar, så att komma hit till Haga som jag vet betydde väldigt mycket för dem och deras barn, det känns oerhört speciellt. Det känns lite som att komma dem närmre, säger kronprinsessan.

Efterlängtade barn

I dag har hon en egen efterlängtad familj. Men att förena uppdraget som kronprinsessa med att vara småbarnsförälder är samtidigt inte helt enkelt.

– Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt, säger kronprinsessan.

Även om kronprinsessan har mycket hjälp kan hon också känna sorg över det hon går miste om.

– Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, säger kronprinsessan.

Hedrade terroroffer

Ett framträdande på sistone som gick rakt in i mångas hjärtan var när kronprinsessan, djupt rörd, dagen efter terrordådet på Drottninggatan kom till platsen för att hedra offren.

– Det var ett försök att förstå vad det var som drabbat det öppna och tillgängliga samhälle vi vill ha. Men också givetvis för att visa mitt verkligen innerliga deltagande i den sorg som det innebär för så många människor som var på plats, säger hon.

Kronprinsessan fick tidigt lära sig att leva med närvaron av fotografer. Men att växa upp i rampljuset skapade också prestationsångest. I dag har hon lärt sig att hantera höga krav och svåra känslor.

– Jag är ingen inomhusperson, jag mår mycket bättre när jag är utomhus. Så för mig betyder det väldigt mycket att komma ut, att få ta en promenad eller springa eller för den delen bara stanna upp och vara lite ute, med barnen eller så.

Tiden rusar

Även om kronprinsessan i dag fokuserar på sina plikter som just kronprinsessa, förbereder hon sig också för att ta över tronen en dag.

– Jag ser mina föräldrar i deras outtröttliga arbete och med vilken glädje de gör det, med ett aldrig sinande intresse. Jag hoppas att jag kan få känna samma glädje som de gör när jag är i deras ålder, säger hon.

TT: Hur går tankarna kring 40?

– Jaaa... Tiden går ju alldeles för fort. Det är kontentan av det. Jag känner mig inte alls som 40. Men prinsessan Lilian sade alltid att det är hur man känner sig som räknas. I det här fallet är det positivt, för jag känner mig inte som 40, säger kronprinsessan Victoria.

FAKTA

Biografi: Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan började förskolan i Västerleds församling 1982.

Lågstadiet gick hon i Smedslättskolan i Bromma och mellanstadiet i Ålstensskolan i Bromma. Hon fortsatte sedan på natur- och samhällsvetenskapliga programmet på Enskilda Gymnasiet i Stockholm. Kronprinsessan tog studenten våren 1996.

Under läsåret 1996/97 studerade kronprinsessan franska i Angers, Frankrike.

Vårterminen 1998 inledde kronprinsessan studier vid Yale University i USA. I samband med vistelsen i USA följde hon arbetet vid FN i New York.

Hösten 2000 ägnade hon sig åt studier i konfliktlösning och internationell fredsfrämjande verksamhet i Uppsala.

Ett år senare genomförde kronprinsessan studieprogram i regeringskansliet samt hos SIDA.

Hösten 2002 praktiserade hon vid Svenska Exportrådets kontor i Berlin och Paris.

2003 genomgick hon några veckors grundläggande utbildning för soldater i utlandstjänst vid SWEDINT i Almnäs i Södertälje.

Därpå följde studiebesök inom det svenska näringslivet samt ett studie- och praktikprogram inom lant- och skogsbruk.

Under hösten 2004 följde kronprinsessan kurser vid Försvarshögskolan i Stockholm med inriktning på statskunskap, internationella relationer och konfliktlösning.

2006 studerade hon vid utrikesdepartementets diplomatprogram. Under hösten 2007 och våren 2008 fortsatte studierna i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Våren 2009 avlade kronprinsessan en filosofie kandidatexamen med freds- och konfliktkunskap som huvudämne.

I dag kretsar hennes engagemang främst kring miljö- och havsfrågor.

Källa: Hovet

TT

ARTIKELN HANDLAR OM