Larmet fungerade inte vid brand på asylboende

INRIKES

Brand. Räddningstjänsten fick aldrig någon indikation från det automatiska brandlarmet som ska finnas i byggnaden vid den misstänkta mordbranden vid ett asylboende utanför Ystad.

Nu vill räddningstjänsten få utrett vad som egentligen hände.

– Larmen som kom till oss kom från flera boende i närheten. Frågan är: fungerade brandlarmet ens? Det måste nu utredas, säger yttre befäl Roger Larsson till Ystads Allehanda.

Larmet kom vid 21.30-tiden på onsdagskvällen och räddningstjänsten fick sätta in stora resurser för att få branden under kontroll.

Polisen tror att branden anlagts.

– Vi misstänker en grov mordbrand, säger Anna Göransson vid polisens region Syd.

Branden kunde begränsas till en flygel i byggnaden, där taket rasade in. 35 personer evakuerades till en kursgård utanför Ystad under branden. Det finns inga uppgifter om att någon skadats.

– Vi har spärrat av på plats. Så fort omständigheter och förhållanden tillåter kommer det att bli en teknisk undersökning på platsen för att fastställa brandorsak, säger Göransson.

Eftersläckningsarbetet pågick till på torsdagseftermiddagen, och det kan ta ett par dygn innan utredningen kan påbörjas.

– Det brukar ta två dagar innan polisen kan påbörja sin undersökning. Det är fortfarande för varmt och för mycket rök, säger Larsson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM