Säsongen för fjällvandring är i gång

INRIKES

Fritid. Nu drar vandringssäsongen i gång på riktigt i de svenska fjällen. Vandrare uppmanas att kolla väder och snöläge innan man ger sig ut. Det ligger fortfarande snö på några leder i norra Norrland.

Intresset för fjällvandring har ökat stort de senaste åren, enligt Svenska turistföreningen (STF). Mellan 2014 och 2016 ökade antalet gästnätter med 20 procent.

– Det viktigaste att veta som ny är att man ska vara väl förberedd när man ger sig ut. Kolla vädret och planera vandringen. Ha med god mat och var inte stressad, utan njut, säger Anna Willén, marknads- och sportansvarig på STF Fjäll.

STF har gjort en överblick över snöläget på de stora vandringslederna. På sträckan Teusajaure-Vakkotavare finns det rätt mycket snö på höjden mellan Teusa-Vakko. Bitvis trampar man ner i snön över knäna. I området väster om Kungsleden ligger mer snö än normalt i hög terräng.

– Det smälter väldigt fort så här års, så det kan förändras snart. Men om man går där det är mycket snö ska man vara beredd att vända om man känner att man inte orkar. Det finns också många leder i Sverige som inte är snötäckta, säger Anna Willén.

Hon berättar att det är en speciell tid att vandra i norra Sverige nu, med midnattssolen och våren som anländer.

– Man blir helt vimmelkantig av ljuset.

FAKTA

Så vandrar du säkert

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta och som andas vid värme. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka, så att hon eller han kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framför allt utanför markerade leder, men kräver kunskaper. Använd gärna gps, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

Ta kontakt med människor som ofta vistas i fjällen och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

TT

ARTIKELN HANDLAR OM