Sötsaker och familj i centrum på årets fest

INRIKES

Ramadan. Nu bryts en månads fasta och många muslimer har förberett sig för att fira årets fest. Under id al-fitr samlas familjen, barnen får presenter och borden fylls med läckerheter.

– Jag bakar mycket, och sedan dukar vi upp en fikabuffé, säger Zeina Mourtada som driver matbloggen Zeinas Kitchen.

Den muslimska högtiden ramadan går mot sitt slut. Fastan är över och tre dagars fest tar vid. Många ser fram emot att umgås och njuta av sötsaker tillsammans. Gärna på knytkalas. Zeina Mourtada har bakat och är väl förberedd.

– Baklavan är ett måste till id, och så har vi traditionella frasiga småkakor med fyllning av antingen dadlar eller nötter, säger hon och fortsätter:

– Sedan är de flesta bakverken ganska söta, och eftersom man har fastat länge brukar man få en chock.

En klassiker är mannagrynskakan mamoul som är fylld med valnötter, pistagenötter eller dadlar.

Zeina Mourtada ägnar sig inte enbart åt kakbak. Det är mycket som ska fixas inför helgen. Köp av presenter och nya kläder till barnen står på att göra-listan inför årets fest, där nära och kära står i centrum.

– En till tradition som är viktig för mig under id är att samlas och sedan gå till kyrkogården. Om någon gått bort så tänker man på den och läser en bön.

FAKTA

Ramadan och id al-fitr

I år inleddes fastemånaden ramadan i gryningen den 27 maj.

Syftet med ramadan är bland annat att de som fastar ska lära sig tålamod och ödmjukhet, och begrunda religionens bud. Under fastemånaden får muslimer inte äta, dricka eller röka under dygnets ljusa timmar. Gravida, barn och äldre är undantagna.

Id al-fitr, fastebrytandets fest, varar vanligtvis tre eller fyra dagar. Familjer och vänner möts, ger varandra gåvor och äter god mat och särskilda sötsaker.

Muslimer önskar varandra "id mubarak", "välsignad helg".

Källor: NE, immi.se, svenskadagar.se

TT

ARTIKELN HANDLAR OM