Nödställda vandrare undsatta på bergstopp

INRIKES

Olyckor. Polisens fjällräddare har undsatt fyra personer som på grund av snö och dimma varit fast på Kebnekaise.

– Så här års är det full vinter uppe på fjället, säger Börje Öhman vid polisen.

Svåra väderförhållanden med snö och dimma gjorde det omöjligt att nå de fyra med helikopter till bergstoppen. I stället fick fjällräddare vandra den sista biten upp för att eskortera ned de fyra, som sedan natten suttit fast i den gamla toppstugan på Kebnekaise.

– De kommer inte att behöva någon sjukhusvård, enligt den bedömning vi gör nu. Det räcker med att de kommer in i värmen och får torra kläder, säger Börje Öhman.

Det första samtalet till polisen kom strax före tre på söndagsmorgonen. Anmälaren sade då att sällskapet var "blöta och fryser och de börjar bli nerkylda".

– Ger man sig ut i svenska fjällen så ska man vara utrustad för att klara minst ett dygn mer än man tänkt sig. Det innebär att man måste ha extra kläder, extra mat och en värmekälla, säger Börje Öhman.

Han råder alla fjällvandrare att förbereda sig ordentligt innan de ger sig ut i fjällen.

– De flesta insatser som vi gör är på grund av olycksfall, och det kan hända vem som helst. Men vi gör även ett antal räddningsinsatser varje år där man kan konstatera att folk är för dåligt utrustade och tränade, där de överskattat sin egen förmåga, säger Börje Öhman.

FAKTA

Fjällsäkerhet

Planera din tur och meddela någon vart du går.

Överskatta inte din fysiska förmåga utan planera turen efter vad du orkar med.

Använd ingångna skor och se till att du vet hur din utrustning fungerar.

Håll koll på väderleksrapporterna. Stanna hellre där du är än att chansa på att hinna till nästa etappmål innan vädret slår om.

Förlita dig inte på att mobiltäckningen fungerar överallt.

Källa: Polisen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM