Experten: Förvånad om domen blir annorlunda

INRIKES

Brott. Att tingsrätten nu anser att Johanna Möller ligger bakom mordet på sin make är överraskande. Det säger kriminologen Jerzy Sarnecki som ändå menar att den kommande domen med största sannolikhet kommer att följa dagens beslut.

Den 42-åriga Johanna Möller är skyldig till mord och mordförsök på sin far och mor. Hon har också anstiftat till mord på sin make. Vidare är hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi skyldig till mordet och mordförsöket på föräldrarna. Det framkommer ur underlaget till ett beslut från Västmanlands tingsrätt om att de båda åtalade ska genomgå rättspsykiatriska undersökningar.

Kriminologen Jerzy Sarnecki är en aning förvånad över att rätten menar att Johanna Möller är skyldig till samtliga åtalspunkter.

– Det här med föräldrarna var helt väntat, det hade inte kunnat gå annorlunda där. Med maken var det mer osäkert. Man visste inte hur mycket den bevisningen var värd, säger han.

Beslutet från tingsrätten är inte en dom, Johanna Möller och Mohammad Rajabi kan frias från alla eller vissa av åtalspunkterna. Men Sarnecki tror att domen som kommer senare i sommar i allt väsentligt kommer att följa dagens beslut.

– Det är inte sannolikt att man ändrar sig. Skriver domstolen så här, då tror jag att de har tänkt igenom saken ordentligt. Det här är ett kraftigt förhandsbesked.

Den sinnesundersökning som Möller och Rajabi nu ska genomgå väntas ta runt fyra veckor. Jerzy Sarnecki tror inte den kommer att leda till att Möller slipper fängelsestraff.

– Hon är inte psykiskt frisk, mycket tyder på psykopatiska drag. Hon är iskall och beräknande. Men är diagnosen psykopati så är det inte en allvarlig psykisk störning i rättslig mening. Då döms hon till livstids fängelse och blir en av väldigt få kvinnor i Sverige som visar det här beteendet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM