Vi cyklar mer - men inte fortare

INRIKES

Trafik. Att cyklister kör för fort är en vanlig åsikt bland trafikanter i Sverige.

Men nu visar en ny studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) att cyklisters medelhastighet inte har ökat.

Däremot har cyklisterna blivit fler.

– Det är en subjektiv uppfattning, vad man tycker är för fort. Men i och med att det är fler cyklister blir det trängre på gång- och cykelbanorna. Då kanske fotgängarna tycker att det går fortare, säger Jenny Eriksson, utredare vid VTI, till TT.

Syftet med studien är att öka kunskapen om cyklisters hastigheter på gång- och cykelvägar. Målet är att öka tryggheten för oskyddade trafikanter i trafiken.

Utifrån resultatet konstaterar forskarna att cyklisternas medelhastighet varierar mellan 15 och 25 kilometer i timmen.

Runt lunchtid och under helger är medelhastigheten lite lägre än vad den är under vardagar.

– Vid lunchtid kanske man cyklar på lunch eller till affären. Man har inte lika bråttom. Till och från skolan har man kanske mer bråttom, säger Jenny Eriksson.

Trots att medelhastigheten inte har ökat menar Jenny Eriksson att fotgängare har klagat på att cyklister kör för fort mer på senare år.

– Vi kan inte påvisa att så är fallet. Kanske gör de sig mer hörda eller så är det fler cyklister som tränger ut gångarna mer. Man kanske behöver ha bredare gång- och cykelbanor, säger hon uppmanar cyklister att använda ringklocka för att inte skrämma fotgängare.

FAKTA

VTI:s studie om cyklister och hastighet

Forskarna har använt hastighets- och cykelflödesmätningar från tidigare mätningar på totalt 18 platser i Eskilstuna, Linköping och Stockholm.

Man har också använt nya hastighets- och cykelflödesmätningar samt observationsstudier på fyra platser i Linköping samt på en plats i Stockholm.

Källa: VTI

TT

ARTIKELN HANDLAR OM