Fånga myggan - och skicka vidare

INRIKES

Natur. Nilfebersmygga, kyrkogårdsmygga, sydlig husmygga - myggsorter som kan sprida smitta eller orsaka myggplåga och hotar att sprida sig till Sverige. Nu pågår SVA:s nya mygginitiativ, där allmänheten ombeds hjälpa till med att fånga och skicka in myggor.

– Vi är intresserade av att veta var myggorna finns. Allmänheten är ute och rör sig på ställen dit man inte kommer på att åka, säger Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT och fortsätter:

– Och om vi ser en ökad risk för smittspridning framöver så vet vi var vi ska övervaka och ställa våra fällor.

Fynd i Skåne

Sett någon märklig mygga i kustnära områden i Sydsverige på sistone? Se till att fånga in och skicka den till SVA. Även SVA:s personal är ute och letar mygg i sommar.

– Nilfebersmyggan hittade jag för första gången i Skåne förra året, säger Anders Lindström.

Just den myggan kan sprida flera sjukdomar, som West Nile feber. SVA efterlyser också myggfynd från städer i södra delen av landet - man är särskilt på jakt efter en variant av så kallad sydlig husmygga som förökar sig under marken i exempelvis kloaker och tunnelbanor. Den är ibland inblandad i smittspridning i andra delar av Europa.

– Vi har fått in tunnelbanemyggan från Göteborg och Malmö.

Framtida myggplåga

Kyrkogårdsmyggan är däremot inte intressant när det kommer till smittspridning.

– Men det är en mygga som sprider sig norrut, den finns i Tyskland och Holland. Problemet är att den kan bli allmän i städer, som på koloniområden och på kyrkogårdar där man kan få myggplåga, säger Anders Lindström.

Den som hittar myggor uppmanas skicka in exemplar efter att först ha förvarat dem ett tag i frysen.

– Stoppa den sen i tändsticksask med lite papper runt och skicka in.

FAKTA

Myggor och smitta

Flera exotiska myggor har redan etablerat sig i Europa. En del sprider sig norrut.

Förra sommaren hittades nilfebersmyggan i Skåne för första gången. Det är en mygga som kan sprida flera sjukdomar, bland annat West Nile feber.

Smittan har påvisats i myggor så långt norr ut som i Tjeckien.

Källa: SVA

TT

ARTIKELN HANDLAR OM