Sexårig flicka försvunnen i naturreservat

INRIKES

Olyckor. En sexårig flicka är försvunnen i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun. Flickan försvann vid 11.30-tiden på söndagen efter en utflykt med sin familj.

Ett stort sökpådrag letar efter henne men terrängen är svårtillgänglig och vädret är dåligt.

Det var efter att två familjer parkerat sina bilar nedanför Blacksåsberget i naturreservatet som två sexåriga flickor från familjerna sprang i förväg på en stig.

– Man hittar den ena flickan men den andra är borta, säger Joel Manner, befäl vid polisens ledningscentral i region Mitt.

Polisen kopplades in vid klockan 13.30 och omständigheterna i sökandet beskrivs som svåra.

– Det är svårtillgänglig terräng. Det är skrevor, det är mycket vattendrag, det är ett skogsområde med mycket branter helt enkelt. Det är väl inget bra område att försvinna i.

I berget finns också håligheter och gruvhål, vissa tiotals meter djupa från när bönder försökte leta malm på 1930-talet.

Går akut skallgång

Vädret ställer också till med problem. Regn har följts av dimma och temperaturen är runt 13-14 grader på kvällen samtidigt som flickan bara har shorts och t-shirt på sig.

Många ur allmänheten har hört av sig och erbjudit sin hjälp i sökandet. Först tackade polisen nej, men vid 22-tiden meddelade man att frivilligorganisationen Missing People kopplats in som ska gå skallgång i den terräng som inte är så svårframkomlig.

– Vi behöver få ut att vi behöver hjälp från så mycket människor som möjligt, säger Helene Brinkenfeldt, verksamhetschef på Missing People.

Därutöver söker man med helikoptrar och hundpatruller och polisen har även begärt hjälp från fjällräddningen där ett 30-tal personer deltar. Även hemvärn, orienterare och jägare från området som känner till markerna har satts in i sökandet.

Särskild personal som är specialiserad på grottor har också kallats in från Östersund.

Flickan kan ha vandrat in på en av de många stigarna och där satte man in crosscyklar med personal från försvaret.

– Vi söker tills vi hittar flickan, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson i region Mitt.

270 meter högt

Det förekom uppgifter om att björn setts i området, men detta ska ha varit information från en polis som tyckt sig höra en björn. Varken jägare eller deras hundar har hittat spår eller fått vittring på björn, skriver tidningen Hela Hälsingland.

– Jag har inte hört att man sprungit på en björn, säger Mikael Hedström.

Missing Peoples hemsida var under kvällen svår att komma in på, och då hänvisar man till organisationens Facebooksida.

– Jag vet inte om det är för att väldigt mycket folk är inne på den, säger Helene Brinkenfeldt.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM