Mördade flickvännen - får 14 års fängelse

INRIKES

Brott. Den 21-årige mannen i Uppsala högg sin 19-åriga flickvän till döds och satte därefter eld på lägenheten. Nu döms han till 14 års fängelse för det uppmärksammade knivmordet.

Omständigheterna är "synnerligen försvårande", skriver Uppsala tingsrätt i domen. Men eftersom mannen bara var 20 år när brotten begicks kan han inte dömas till livstids fängelse. Längsta möjliga straff är 14 år och det finns, enligt rätten, inget alternativ till en sådan påföljd.

Det var i december i fjol som mannen dödade den 19-åriga kvinnan genom att tiotals gånger hugga henne med kniv. Skadorna på kvinnans kropp visar, enligt åklagaren, att han även försökte stycka kroppen, men försöket fullföljdes aldrig. I stället satte han eld på lägenheten och flydde från platsen.

21-åringen har varken erkänt eller förnekat brotten: Han hade både druckit sprit, rökt cannabis och ätit tabletter och har under rättegången hävdat att han inte minns något av händelsen.

Mannen fälls för mord, brott mot griftefrid och mordbrand. Utöver fängelsestraffet ska 21-åringen betala sammanlagt 415 000 kronor i skadestånd till anhöriga till den mördade kvinnan, försäkringsbolaget If samt bostadsrättsföreningen.

Inför domen genomgick 21-åringen en rättspsykiatrisk utredning som visade att han inte var allvarligt störd när brotten begicks. Åklagaren hade yrkat på just 14 års fängelse, enligt lokala medier.

TT