Gripne svensken kan släppas i veckan

INRIKES

Inrikes. Svenske Ali Gharavi sitter fortfarande häktad i Istanbul, sedan han greps för snart en månad sedan. Nu förutsätter UD och utrikesminister Margot Wallström (S) att han släpps fri om inte grunder för anklagelserna kan klargöras, enligt ett uttalande. Hans advokat hoppas frisläppandet sker innan veckan är slut.

För snart en månad sedan greps svenske medborgaren Ali Gharavi tillsammans med tyske kollegan Peter Steudtner och åtta på andra aktivister på ön Büyükada strax sydöster om Istanbul. Han var på plats för att förelästa om IT-säkerhet under en Amnestykonferens.

I mitten på juli häktades han, Steudtner och fyra av de andra aktivisterna, misstänkta för att ha stöttat en icke namngiven terrororganisation. Men enligt svenskens advokat finns det inga exakta anklagelser.

Oklara anklagelser

Gripandena i Turkiet har väckt stor uppmärksamhet och förra veckan lämnade Sverige och Tyskland in en gemensam protest till den turkiska regeringen. Man begärde att få klarhet i vad Gharavi och hans tyska kollega Steudtner anklagats för.

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har UD löpande kontakt med svensken anhöriga, hans advokat och Amnesty International.

"Vårt generalkonsulat i Istanbul har besökt domstolen, och efter upprepade krav fick generalkonsulatet tillträde till Gharavi den 24 juli. Vi har även haft möten med turkiska företrädare, både i Ankara och med turkiska ambassaden i Stockholm", skriver Wallström i ett inlägg på Facebook.

Lång rättsprocess

I flera veckor har advokaterna nu arbetat med underlag för att få Ali Gharavi och de andra friade, men advokatens arbete försvåras av att det varit svårt att få ut materialet kring fallet. Däremot har svensken haft möjlighet att träffa sin advokat.

– Vi träffar Ali och Peter varje dag, läser upp brev från deras familjer och för deras berättelser vidare till anhöriga, säger advokaten.

Enligt Wallström är förhoppningen att Sverige och EU i framtiden ska kunna ha ett nära samarbete med Turkiet om demokrati och rättssäkerhet, så att alla medborgares mänskliga rättigheter respekteras.

"Turkiet är fortfarande del i EU:s anslutningsprocess och inom ramen för denna är respekt för mänskliga rättigheter avgörande - detta fortsätter vi att lyfta fram", skriver utrikesminister Margot Wallström på Facebook.

Domstolen väntas i veckan lämna ett besked om Gharavi släpps fri eller inte. Men anklagelserna kan kvarstå.

FAKTA

Bakgrund: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, samt två utländska medborgare (varav en svensk medborgaren Ali Gharavi och en tysk). Sex personer hålls fortfarande kvarhållna, bland dem svensken.

De anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där svenske Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, är fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

TT