Familjen stoppas från sonens begravning

INRIKES

Samhälle. En syrisk familj får inte återförenas i Sverige för att gå på sonens begravning, rapporterar SVT Blekinge.

För två år sedan kom den 14-årige pojken och hans bror till Sverige efter att ha flytt från kriget i Syrien. I fredags, för snart en vecka sedan, drunknade han efter att sannolikt ha ramlat ner i en sjö i Ronneby. Pojken led av en ryggåkomma och kunde inte simma.

– Mohammed har varit sjuk. Han hade skolios i ryggen och bröstet, men det spelade ingen roll. Du får vänta, du får vänta, sade de. I dag har jag väntat tills att han har dött, säger hans storebror Mustafa Nahhas till SVT.

Pojkarna, som fått uppehållstillstånd i Sverige, har försökt att återförenas med sin familj som finns i Turkiet. Men ärendet om familjeåterföring har dröjt, och ett besked från Migrationsverket lär inte komma före sonens begravning.

– Det finns ett mycket begränsat utrymme i lagstiftningen för familjeåterförening till vuxna barn. Men det finns inget beslut i ärendet ännu, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Om familjen tillfället ska besöka Sverige för begravningen krävs visum, eller visering vilket i första hand sker på ambassaden där ansökan lämnats in. I vissa fall kan ärendet dock lämnas över till Migrationsverket, vilket inte har skett i det här fallet.

TT