Religionerna gör upp på torget

INRIKES

Samhälle. På ena sidan en kyrka. På andra sidan en moské.

På torget i Kista samarbetar församlingarna för att sprida kunskap och minska fördomarna.

– I en tid där det finns mycket motsättningar är det viktigt att trycka på att det inte behöver vara så. Vi har mycket gemensamt, säger Cherin Awad vid Khadija center.

Musik pumpar ur högtalarna och solen steker över Kista i nordvästra Stockholm. Här gör muslimer och kristna upp om vilka som egentligen är bäst - på basket.

– Vi samarbetar för att visa att det inte är så stor skillnad mellan kristna och muslimer. Man kan faktiskt leva tillsammans i fred, säger Tahani El-Haj Ibrahim vid hjälporganisationen Muslim Aid andfått efter matchen, som snudd på symboliskt slutar 3-3.

Vill umgås

Evenemanget riktar sig till barn och unga, som förutom att spela basket kan skriva böner på en religiöst obunden vägg, klä ut sig i kristna respektive muslimska kläder och ställa frågor till representanter för samfunden. Bakom arrangemanget står bland annat Khadija Center, där moskén ingår, och Svenska Kyrkans församling Spånga-Kista.

– Det finns mycket fint att hämta hos varandra. Men samtidigt också att få hålla på sitt egna och vara stolt över det. Det finns skillnader och det har vi inga problem med, säger enhetschefen Cherin Awad.

Både hon och prästen Erik Öberg framhåller att torget - med sin placering med en kyrka och moské mitt emot varandra - är en naturlig mötesplats för möten över religionsgränserna. I en tid som är fylld av motsättningar är det viktigt att också lyfta fram en annan bild.

– Det är viktigt att visa att det vid många tillfällen fungerar utmärkt. Vi tycker om varandra och vill göra saker tillsammans, säger Öberg.

Viktigast vara schysst

Delina Gebrjesus, snart 11 år, tar sats och svingar sig ut från ett betongblock med händerna hållandes en lyktstolpe. Hon testar parkour, och är en av besökarna.

– Vissa säger att muslimer och kristna inte ska vara vänner. Men man får vara vän med vem man vill, bara personen är schysst, säger hon.

Eyad Hassanin, 14 år, är muslim och berättar att han lärt sig mycket om Bibeln under aktiviteten. Han tror att det är viktigt att kristna och muslimer får en chans att träffas.

– Kanske muslimer kan lära sig något om kristna, och kristna kan lära sig något om muslimer, säger han.

FAKTA

Basketplan för läsfrämjande

Bonnier Hoops är en gatubasketplan mitt på torget i Kista i nordvästra Stockholm och Ribban i Malmö.

Bonnierförlaget är initiativtagare och projektet drog i gång 2015 för att främja bokläsning och erbjuda aktiveter för barn och ungdomar.

Projektet har ett flertal samarbetspartner, bland annat kommuner, polisen, Svenska Kyrkan och Khadija center.

Källa: Bonnier Hoops.

TT