Borg ber om ursäkt: Fick blackout

INRIKES

Politik. Förre finansministern Anders Borg tog på andra mäns kön och kallade kvinnor "horor" och "slampor" på en fest i helgen. Han ber om ursäkt på sin Facebooksida.

"Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende", skriver han, och lovar att ta hjälp.

I inlägget hävdar Anders Borg att han på grund av mycket alkohol och hög press drabbats av en blackout.

"Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt. Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt."

Anders Borg avslutar inlägget med att be om ursäkt.

"Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

Enligt Aftonbladet och Dagens opinion ska Borg ha antastat manliga festdeltagare och använt ett synnerligen grovt språk på festen. Han visade sitt eget kön, tog på andra mäns kön, kallade kvinnor "hora" och "slampa", och hotade värden.

"En styrka"

Jeanette Fors-Andrée är krishanterare, medietränare och medierådgivare. Hon menar att det faktum att Anders Borg har bett om ursäkt är en styrka, inte en svaghet.

– Det måste han få en stor eloge för. Det är helt mänskligt att göra misstag. När allt kommer omkring är det viktigaste att be om ursäkt och att visa ödmjukhet och det gjorde han på ett snyggt sätt, säger hon till TT.

Hur händelsen skulle kunna påverka förtroendet för Anders Borg eller Moderaterna, där han inte längre är verksam, vill Jeanette Fors-Andrée inte kommentera.

– Han rör sig inte i de politiska korridorerna längre, men det är klart, att be om ursäkt som han har gjort räddar också eventuellt ett naggat förtroende. Det här är en styrka - det måste ses så, säger hon.

"Kommer ta hjälp"

Till Dagens Industri säger Borg att han nu kommer att ta hjälp, och att händelsen inte ska upprepas. "Gör man fel får man försöka ställa till rätta och be berörda om ursäkt. Detta kommer inte upprepas", skriver Borg till tidningen.

Moderaten Anders Borg satt som finansminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 2006 och 2014. I dag sitter han i flera styrelser, bland annat som vice ordförande i Kinnevik, samt har uppdrag för World economic forum.

Dagens Industri har också talat med företrädare för Kinnevik. Styrelsekollegan Erik Mitteregger säger att det åligger styrelseledamöter att visa gott omdöme.

– Om det Anders Borg sägs ha gjort stämmer med verkligheten har han just i det fallet inte visat gott omdöme, säger han, men påpekar att händelsen måste bedömas ur ett helhetsperspektiv.

TT söker Anders Borg för en kommentar.

FAKTA

Anders Borg

Född: 1968 i Stockholm.

Bor: I en lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Utbildning: Har studerat bland annat nationalekonomi vid Stockholms universitet och statskunskap vid Uppsala universitet.

Familj: Sambon Dominika Peczynski, tre barn och två bonusbarn.

Arbetar med: Sedan 2015 är Anders Borg ordförande för Global financial system initiative, inom World economic forum, styrelseledamot och vice styrelseordförande för Kinnevik Investment AB och rådgivare för Citi. Sedan 2016 är han styrelsemedlem i Stena international. Sedan 2017 är han styrelsemedlem i Bima.

Karriär: Besökande forskarassistent vid Peterson institute for international economics 2015-2017, ordförande vid mobiloperatören Millicom 2015-2016, rådgivare till Finlands regering mellan november 2014 och mars 2015.

Sveriges finansminister 2006-2014, chefsekonom och kanslichef för Moderaterna (2002-2006), rådgivare till direktionen vid Sveriges Riksbank (2001-2002), chef för avdelningen för ekonomisk analys vid SEB (1999-2001), chefsekonom vid ABN Amro Bank (1998-99), Analytiker vid Transferator Alfred Berg (1995-98).

Tidigare har Anders Borg varit bland annat vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet och politiskt sakkunnig till dåvarande statsminister Carl Bildt (1991-1994).

Källor: Expressen, Europaportalen, Aftonbladet

TT