Borg stöttas av kollegor i Moderaterna

INRIKES

Politik. "Alla kan göra fel. Ta hand om dig!". Så skriver Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på Anders Borgs Facebooksida efter att den förre finansministern betett sig olämpligt på en fest.

Det var i fredags i förra veckan som Borg blev mycket berusad. Han visade sitt eget kön, tog på andra mäns kön, var grovt sexistisk mot kvinnor och hotade värden på en fest i skärgården i Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet och Dagens Opinion.

Borg gick själv ut med en ursäkt på Facebook och det är i kommentarsfältet som partikollegor stöttar honom - trots att han kan ha gjort skyldig till brott.

"Tänker på dig!"

Riksdagsledamoten Edward Reidl (M) skriver: "De misstag vi gör säger väldigt lite om oss som människor. Hur vi hanterar misstagen säger däremot nästan allt. Du är fortsatt en av de personer jag håller högst efter mina dryga 20 år i allmänhetens tjänst. Låt inte detta ta dig för hårt. Alla får göra misstag - även du."

Catharina Elmsäter-Svärd (M), tidigare infrastrukturminister, kommenterar Anders Borgs inlägg med en hund som håller i ett hjärta, enligt SVT Nyheter.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot: "Alla kan vi göra och säga korkade saker men få får det i media. Bra att du ber om ursäkt även offentligt! Tänker på dig!".

Trafiklandstingsrådet i Stockholm, Kristoffer Tamsons (M): "Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister."

"Debatten hade rasat"

Men några enstaka ifrågasätter också i kommentarsfältet varför Borg möts av sympatier. Tongångarna är inte heller samma i alla läger.

"Vad hade hänt om en kvinna agerat som Anders Borg? Eller om en vanlig man skyllt på sprit och stress och sedan bett om ursäkt på Facebook?", skriver Cecilia Wikström, ledamot i Europaparlamentet för Liberalerna, på Twitter.

"Om Borg hetat Barakat hade debatten om kvinnosyn och kultur rasat. Ingen hade dessutom förklarat eller accepterat alkohol som ursäkt", skriver journalisten Alexandra Pascalidou på Twitter.

Robert Stenkvist, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, reagerade också på mikrobloggen: "Det Borg gjorde på Husarö var väl vad precis alla sysslar med i Pridefestivalen? Eller?"

TT