Åklagaren: Finns en grop till björnhägnet

INRIKES

Olycka. Björnen tog sig sannolikt in i hägnet genom en grop under staketet. Gropen hittades av polisens tekniker och är nu åklagarens hetaste spår.

– Vi förmodar att det är den vägen som björnen tagit sig in, säger åklagaren Maria Johansson till TT.

Orsa Rovdjurspark öppnade som vanligt i morse, bara ett dygn efter att en 18-årig djurskötare blev attackerad och dödad av en björn.

Polisens utredningsarbete har pågått under morgonen och dagen. I den har man hittat tydliga spår på vad som kan ha orsakat dödsolyckan.

– Den tekniska undersökningen har visat att det finns en grop som leder in till det här hägnet som djurskötaren och besökande familjen vistades, och vi förmodar att det är den vägen som björnen tagit sig in, säger jouråklagaren Maria Johansson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Tog sig in efteråt

Hon kan inte svara på hur stor gropen är, om björnen skulle ha fått plats, eller när det uppkommit. Men detta är den starkaste teorin till hur attacken överhuvudtaget kunna ske.

Enligt polisen kan björnen just ha grävt sig in, och åklagaren Maria Johansson säger att björnen inte fanns inne i hägnet när sällskapet kom dit.

– Den har tagit sig in efteråt, säger hon.

En förundersökning har inletts om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och framkallande av fara för annan, säger jouråklagaren Maria Johansson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg, som tillfälligt håller i utredningen.

Polisen ska under dagen förhöra mamman och pappan i den utländska familjen som befann sig i hägnet. De två barnen är under tio år och därför har det beslutats att de inte ska förhöras. Familjen kommer från ett annat europeiskt land och ska åka hem i dag.

Fem meter högt

Olyckan inträffade under en inbokad aktivitet med barnfamiljen. De var inne i hägnet för att lägga ut mat till björnarna. Familjen lyckades klättra ut ur hägnet vars stängsel, enligt Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, är fem meter högt.

– Vi har en uppfattning om hur det gick till. Det är en sak som vi inte vill säga, utan som utredningen måste visa, säger han till TT.

Anders Blomquist säger att den besökande familjen mår väl efter omständigheterna. Personerna är dock chockade efter upplevelsen.

– Vi har hjälpt dem på alla sätt och vis och hanterat alla frågor. De har fått återvända och fått stöd och kunskap, som inte vi har, från andra, säger han.

Kan ha grävt sig in

Hur djupt grävskyddet runt hägnet är kan vd:n Anders Blomquist inte svara på.

– Det är en del av rutinerna att kolla så att det inte grävs. Om det hände ska utredningen svara på.

Björnen har tagits till Statens veterinärmedicinska anstalt för att obduceras nästa vecka.

– Man tittar på om det finns någon skadebild, om det finns något som kan ha påverkat björnen att agera i den här riktningen. Det kan vara av intresse om björnen har en sjukdom, säger Maria Johansson.

Under utredningen kommer aktiviteten, som kallas "camp care" och där besökare får prova hur det är att jobba som djurvårdare, att vara stoppad. Maria Johansson kommer också granska om den typen av närkontaktsmöten med rovdjur på parken ska tillåtas i framtiden.

– Förundersökningen kommer bedrivas på bred front där vi får utreda de här förhållandena i parken vad gäller just hanteringen av djur när man har besökare med sig.

Två miljoner kronor

När en djurskötare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark 2012 ledde det till en företagsbot och att den dåvarande chefen fälldes. Så kan också bli fallet för Orsa Rovdjurspark, och när olyckorna har dödlig utgång är ett bötesbelopp på två miljoner kronor praxis, enligt åklagaren.

– Det som är aktuellt, vad gäller arbetsmiljöbrott med dödlig utgång, är att titta på om det finns någon i ledande ställning som kan ställas till ansvar.

Den 18-årige djurskötaren arbetade sin första sommar på Orsa Rovdjurspark. Han hade fullföljt sin utbildning till djurvårdare och hade jobbat sedan han gick ut skolan i juni. Tidigare hade han praktiserat på Rovdjursparken, enligt Anders Blomquist.

FAKTA

Brunbjörn

Brunbjörn är den mest välkända och spridda björnarten. Den är 130â”280 centimeter lång och väger 60â”780 kilo. Hanarna väger betydligt mer än honorna, och vissa underarter är betydligt större än andra. De största underarterna är grizzlybjörn och kodiakbjörn. I Sverige blir brunbjörnar 130â”250 centimeter långa. Hanar väger 100â”315 kilo och honor 60â”200 kilo.

Brunbjörnar är framför allt vegetarianer, men kan även slå stora djur som ren och älg. I Sverige består födan främst av bär, myror och älgar.

Källa: Ne.se

TT