Anders Borg lämnar Kinnevik efter "rykten"

INRIKES

Brott. Förre finansministern Anders Borg lämnar styrelseuppdraget i Kinnevik efter en omtalad fest. Han har polisanmälts efter anklagelser om att ha antastat festdeltagare och kallat kvinnor för horor.

Borg slår tillbaka mot anklagelserna som han kalla "rykten".

"I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen", skriver Anders Borg i ett mejl till TT.

Kinnevik meddelar i ett pressmeddelande att styrelsen har accepterat hans avgång och har "inga ytterligare kommentarer", enligt informationschefen Torun Litzén.

Anders Borg skriver vidare att han inte har gjort sig skyldig till något brottsligt och att det fortfarande handlar om "hörsägen och överdrifter".

"Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser."

Är polisanmäld

Anders Borg är polisanmäld för sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning. Detta efter en tillställning på Husarö i Stockholms skärgård i helgen, där han enligt anmälan antastade festdeltagare och kallade kvinnor för horor och slampor. Han ska även ha tagit på andra mäns kön, uppgifter som började spridas i medier på fredagen.

– Jag bestämde mig nu på morgonen efter att ha läst tidningarna, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, till Aftonbladet.

Han agerade efter att en anonym anmälan inkommit till polisen men säger till tidningen att det rör sig om "vaga uppgifter". Anders Borg har ännu inte delgivits någon misstanke om brott och i nuläget är misstankegraden mycket låg, enligt Samsing.

Borg själv har bett om ursäkt på Facebook för att ha betett sig "mycket olämpligt" medan han hade en "blackout", och meddelat att han ska söka hjälp.

Rasar mot AKB

M-ledaren Anna Kinberg Batra säger till Aftonbladet att det är självklart att man måste stå till svars för sina handlingar.

– Även om Anders Borg inte har uppdrag för Moderaterna nu så ser jag mycket allvarligt på det han anklagas för att ha gjort och det är bra att det utreds, säger hon till tidningen.

Kinberg Batras kommentar fick Anders Borg att ilskna till. På Facebook rasade han mot att hon "väljer att kommentera mediarykten baserade på hörsägen" och skriver vidare att han är djupt besviken på att en nära vän därmed försöker göra politiska poänger.

"Tredjehandsuppgifter"

Även den förre finansministerns sambo, pr-konsulten Dominika Peczynski, som också var på festen, skriver om anklagelserna i ett långt inlägg på Facebook.

Hon framhåller att ingen verkar veta vad som faktiskt hände på festen och att hon tillsammans med Anders Borg har kontaktat festdeltagare.

"Eftersom allt vi hört bygger på tredjehandsuppgifter (någon har sagt till någon som sa till någon tredje att Anders gjort ditten eller datten) så får vi ingen bild av förloppet, eller ifall det som påstås är sant."

TT har pratat med festens värd, för att försöka få klarhet i de anklagelser som riktas Anders Borg.

– Jag avböjer att kommentera, säger han.

Maxstraffet för sexuellt ofredande är två års fängelse. Men enligt Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare, kommer troligtvis fallet att läggas ner om inte personerna som utsatts själva bidrar till utredningen.

– Det måste finnas någon som upplever sig ha blivit ofredad. Finns det ingen målsägande som känner sig ofredad, har det verkligen begåtts ett brott då?

Nu vidtar polisens förundersökning och först om polisen tycker sig kunna bevisa brott kopplas åklagare in.

FAKTA

Hela Anders Borgs uttalande

"Jag kan inte kommentera den uppkomna situationen ytterligare givet att polisen upprättat en anmälan.

Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser.

I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen."

TT