Regnkaos slog till mot Söderhamn

INRIKES

Väder. 130 millimeter - på ett dygn. Så mycket regn har fallit i Söderhamns kommun i Gävleborgs län.

– Det har regnat ganska rejält kan man säga. Mest regn har det kommit i södra Hälsingland, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

130 millimeter uppmättes på mätstationen i Söderala mellan klockan åtta på fredag morgon till klockan åtta i dag, lördag. Tvåa kom Bollnäs med "bara" 87 millimeter.

På grund av ovädret har flera larm om översvämningar kommit in. Framför allt har räddningstjänsten fått rycka ut till privathus i Bollnäs, Söderhamn och Hudiksvall där vatten stigit i källare.

Brandkårens pumpar har inte räckt till.

– Det finns tyvärr inte så mycket att göra om man inte har en pump. Vi hänvisar till privata företag som hyr ut pumpar, säger Dan Bergh, insatsledare vid södra Hälsinglands räddningstjänst, till SVT Gävleborg.

Värst drabbad är en gymnasie- och vuxenskola i Vågbro, med en halvmeter vatten i källarplanet.

– Regnet har varit fast på samma ställe. Vi har ett lågtryck över Bottenviken, och då valsar nederbörden runt det här lågtrycket och kommer inte någonstans, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Under lördagen har det fortsatt att regna, men med betydligt mindre intensitet. På söndagen väntas ovädret luckras upp och försvinna.

TT