Kall vår ställde till det för blåbären

INRIKES

Bärplockning. Förra året var det ett rekordår för blåbären, men i år ser det inte lika bra ut.

I Norrland, som normalt är det område i landet där tillgången är som störst, har den kalla våren ställt till det.

– På vissa ställen har nattfrosten frusit sönder blommorna och därmed minskar underlaget för mogna bär, säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning vid SLU som varje år genomför bärprognosen.

Tillgången på blåbär i Norrland kan bli omkring 60 procent av den genomsnittliga tillgången. Så dålig skörd har det inte varit sedan 2003.

Ola Langvall tror ändå att det kommer att finnas tillräckligt med bär för att det ska vara lönt att ge sig ut i skogen och plocka. Däremot kan det vara bra att leta efter nya ställen som varit mer skyddade mot de kalla nätterna. Exempelvis på höjder, sluttningar eller där skogen är lite tätare.

Till skillnad från tidigare år blir det ingen prognos över lingonen. Det beror på att anslagen till projektet har minskat i år, vilket också inneburit att prognosen över blåbären framförallt fokuserat på Norrland.

FAKTA

Blåbär

I 60 procent av svenska skogsmarker finns det blåbärsris.

Det kan vara stora lokala variationer i bärtillgången. Har inte riset blommat så sök dig till äldre gran- eller tallskog som är lite utglesad så att riset får solljus på sig.

För några år sedan etablerade sig dvärgbandmasken i Sverige, men enligt Livsmedelsverket behöver man inte skölja eller koka bär från naturen innan man äter dem.

Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer och nyttiga fibrer.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

TT