Faran över för damm i Karlskoga

INRIKES

Väder. Faran bedöms vara över efter att en damm riskerat att brista utanför Karlskoga. Stora mängder regnvatten har lett till att vägar och hus översvämmats i området.

– Faran bedöms vara över. Det har runnit undan så mycket vatten att det gick att inspektera bron som var där bredvid och den har inte fått försämrad hållfasthet. Vi har packat ihop och lämnat platsen, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap på Bergslagens Räddningstjänst, till TT vid 19.00-tiden på söndagen.

För räddningstjänsten kvarstår nu att inspektera några fastigheter i närheten. De hus som saknar en brunn kan fortfarande behöva hjälp att suga upp vatten som runnit ner i exempelvis källare.

Vattenmängden minskar

Läget bedömdes vara kritiskt tidigare under söndagen då en privat damm i Lonnhyttan norr om Karlskoga riskerade brista efter att ha fyllts på med stora mängder regnvatten.

Men undan för undan har vattenmängden minskat. En bro som går över vattendraget har nu kontrollerats av Trafikverket för att bedöma hållfastheten.

Boende i ett tiotal bostäder nedströms fick tidigare under dagen lämna området för att de inte ska bli strandsatta om dammen inte höll.

Översvämmade vägar

Det kraftiga regnet över Värmland har även lett till översvämmade vägar och hus i Karlskoga, Kristinehamn och Storfors.

– Minst 50 hus är drabbade, men det kan röra sig om fler där människor just nu är bortresta, säger Tomas Carlsén.

Enligt honom kom det första larmet in vid halv sex på söndagsmorgonen, och sedan har det fortsatt. Värst drabbade är de hus som ligger i nerförsbacke där vatten forsat in i källare. Även kommunen kämpar mot vattenmassorna genom att rensa brunnar som satts igen samt genom att leda om dagvattenledningar.

Mer regn väntas

Enligt SMHI finns inga vädermässiga glädjebesked att se fram emot. Regnområdet som nu befinner sig över Värmlands och Västmanlands län kommer att ligga kvar under söndagen för att försvagas först under kvällen och dö ut under natten.

– Det kan vara en del kraftigare regn, säger Emelie Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Enligt henne ser det ostadiga vädret ut att fortsätta under nästa vecka med olika regnområden som drar in över i princip hela landet.

TT