Borg lämnar ännu ett prestigejobb

INRIKES

Brott. Efter skandalfesten hoppar Anders Borg nu även av det prestigefulla uppdraget i finansjätten Citigroup. Men det är fortfarande oklart om polisen kommer att gå vidare med anmälningarna mot honom.

– Jag kommer att titta igenom det här nu och avvakta om fler uppgifter kommer in, säger polisinspektör Magnus Berntsen, ansvarig förundersökningsledare.

I lördags ringde flera privatpersoner in anonymt till Norrmalmspolisen i Stockholm och ville anmäla den förre finansministern Anders Borg, efter skärgårdsfesten där han enligt medieuppgifter ska ha antastat flera festdeltagare.

Väntar in fler uppgifter

Tjänstgörande stationsbefäl beslutade efter samtalen att upprätta en anmälan mot Anders Borg. På måndagen tog polisinspektör Magnus Berntsen över som ansvarig förundersökningsledare för utredningen.

Enligt honom grundar sig bevismaterialet till största del på medieuppgifter.

– Så vitt jag vet finns det inga kända vittnen eller kända målsägare, alltså någon som blivit utsatt, som hört av sig. De personer som har gjort det har med störst sannolikhet inte varit där, utan har sett detta i medier och efter det velat anmäla honom, säger Berntsen till TT.

Han kommer nu att gå igenom fallet och avvakta om det kommer in fler uppgifter innan han fattar några beslut.

Hänvisar till sekretess

TT: Anders Borg själv har gått ut och bett om ursäkt. Har ni pratat med honom?

– Jag vill varken uttala mig om hans uttalande eller om vi varit i kontakt med honom. Just nu råder det förundersökningssekretess kring vad jag kommer göra och vad som kommer att ske framöver, säger Berntsen.

Först om polisen tycker sig kunna bevisa brott kommer en åklagare att kopplas in.

Anders Borg har polisanmäls för sexuellt ofredande, för olaga hot och eventuellt för förolämpning. Han själv har själv bett om ursäkt för det inträffade på Facebook och meddelat att han ska söka hjälp och att händelsen inte kommer att upprepas.

I helgen hoppade han av uppdraget som vice ordförande för Kinnevik. Nu avslutar han även jobbet som rådgivare åt den internationella storbanken Citigroup, skriver Svenska Dagbladet.

FAKTA

Anders Borg

Född: 1968 i Stockholm.

Bor: I en lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Utbildning: Har studerat bland annat nationalekonomi vid Stockholms universitet och statskunskap vid Uppsala universitet.

Familj: Sambon Dominika Peczynski, tre barn och två bonusbarn.

Arbetar med: Sedan 2015 är Anders Borg ordförande för Global financial system initiative, inom World Economic Forum. Sedan 2016 är han styrelsemedlem i Stena international. I fredags lämnade han dock posterna som vice styrelseordförande för Kinnevik Investment AB Kinnevik samt som styrelsemedlem i Bima och på måndagen lämnade han uppdraget som rådgivare åt storbanken Citigroup.

Karriär: Besökande forskarassistent vid Peterson institute for international economics 2015-2017, ordförande vid mobiloperatören Millicom 2015-2016, rådgivare till Finlands regering mellan november 2014 och mars 2015.

Sveriges finansminister 2006-2014, chefsekonom och kanslichef för Moderaterna (2002-2006), rådgivare till direktionen vid Sveriges Riksbank (2001-2002), chef för avdelningen för ekonomisk analys vid SEB (1999-2001), chefsekonom vid ABN Amro Bank (1998-99), Analytiker vid Transferator Alfred Berg (1995-98).

Tidigare har Anders Borg varit bland annat vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet och politiskt sakkunnig till dåvarande statsminister Carl Bildt (1991-1994).

Källor: Expressen, Europaportalen, Aftonbladet

TT