Man häktad för hundratals sexbrott mot barn

INRIKES

Brott. En man i Östersund har häktats i tre månader för sexuella övergrepp på uppskattningsvis 150 barn, rapporterar P4 Jämtland. Längre häktningstider ställer höga krav på polis och åklagare, enligt en expert.

Mannen, som är i 40-årsåldern, anhölls i torsdags och häktades i fredags. Han misstänks för att ha regisserat övergrepp mot barn som genomförts på andra sidan jorden, och sedan ha tittat på övergreppen på sin dator.

Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscenter, säger att det finns teknisk bevisning mot mannen, och lägger till att det inte är så vanligt att en person häktas i tre månader.

– Tre månader är en lång tid. Det indikerar att tingsrätten har funnit bevisningen övertygande och räknar med att det kommer att bli ett åtal. Vi är tacksamma att de har låtit oss få den här tiden att jobba med det här materialet, säger Ahlqvist till P4 Jämtland.

Brottsmisstänkta som häktas blir vanligtvis häktade i tidsintervall på två veckor innan tingsrätten fattar beslut om att omhäkta personen. Anna Kaldal, docent i processrätt vid Stockholms universitet, säger att rätten kan fatta beslut om längre häktningstider vid allvarliga och svårutredda brott.

– Det låter som ett oerhört komplicerat fall med mycket som ska utredas, då måste man låta utredningsintresset tillmätas ett sådant högt värde för att ha en chans att överhuvudtaget utreda brottet, kunna förbereda ett eventuellt åtal eller konstatera att det var fler eller färre barn, säger Kaldal till TT.

– Det ställer höga krav på de brottsutredande myndigheterna att genomföra utredningen effektivt.

Åklagare Peter Salzberg vill inte uttala sig i ärendet, enligt P4 Jämtland.

TT