Långsam rättsprocess för Fikru Maru

INRIKES

Etiopien. Rättgången mot den svenske läkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien, har återupptagits. Allt går dock mycket långsamt och advokat Hans Bagner har svårt att se något slut i sikte på den utdragna rättsprocessen.

85 vittnen ska höras i rättegången mot hjärtläkaren Fikru Maru som anklagas för terroristbrott i Etiopien. I maj hördes sex av dem under två veckor och advokat Hans Bagner har svårt att se ett snart slut för rättegången, som återupptogs i måndags.

– Rättegången går väldigt långsamt. Nu ska man hålla på i två veckor till och i den takten kan man se framför sig att processen kommer att pågå under väldigt lång tid framöver, säger han till TT.

– Vi är missbelåtna och anser att domstolen borde utöva en mer aktiv processledning så att man inte håller på och dubblerar vittnen som säger samma sak.

Hävda undantagslagar

I början av augusti hävdes det undantagstillstånd som i tio månader inneburit utökade befogenheter för polis och säkerhetstjänst i Etiopien. Landet har i åratal kritiserats för att använda undantagstillstånd och anti-terrorlagar för att slå ner på politisk opposition, människorättsaktivister och journalister men Hans Bagner tror inte att de hävda undantagslagarna kommer att förändra situationen för Fikru Maru.

– Rättegången pågår och det finns inget som tyder på att det kommer att bli någon skillnad i det avseendet.

Fikru Maru anklagas för att ha varit en av hjärnorna bakom ett upplopp och en dödsbrand i Kilintofängelset i Addis Abeba förra hösten. När branden utbröt befann sig dock Fikru Maru inte i fängelset, eftersom han dagen innan förts till sjukhus.

Det förklaras, enligt åtalet, med att han medvetet ätit så mycket choklad att hans lunga kollapsade. Enligt Bagner, och många andra bedömare, finns politiska motiv bakom processen mot Fikru Maru.

Mår "hyggligt"

Fikru Maru har opererats för sin lungkollaps och har fortfarande problem med diabetes och högt blodtryck.

– Men bortsett från allt detta mår han någorlunda hyggligt. Han mår efter omständigheterna bättre än när det var som värst, säger Bagner.

FAKTA

Dödsbranden i Kilintofängelset

Kilinto är ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Tiotals fångar omkom och många skadades i en brand som bröt ut i fängelset den 3 september förra året.

Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter myndigheternas officiella bild av branden.

Inledningsvis var det officiella beskedet att 23 intagna dog efter att ha andats in giftig brandrök. Men i nya domstolsdokument heter det att fångarna brändes till döds efter att först ha misshandlats.

Människorättsaktivister pekar på att flera prominenta motståndare till den etiopiska regeringen befann sig i fängelset liksom hundratals som deltog i protestvågen. Kritiker hävdar också att flera av de döda hade skottskador.

Källa: BBC

TT