Elva kor dog i våldsam lastbilskrock

INRIKES

Olyckor. De 80 kvigorna tog sig mitt i natten ut ur inhägnaden och upp på vägen. Lastbilschauffören upptäckte inte djuren i mörkret förrän det var för sent - och elva kor dog i den våldsamma kollisionen.

När räddningstjänsten kom fram rådde kaos på olycksplatsen på väg 184 utanför Skara.

– Vi möts av kor som ligger döda på vägen och kor som springer överallt, säger Tony Engdahl, stabsbrandmästare vid Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, till SVT Nyheter Väst.

Trafiken stoppades under några timmar medan vägen spolades ren och lastbilen bogserades bort.

Det är fortfarande oklart hur kvigorna, som ägs av Nötcenter Viken, kunde komma ut på vägen.

Blev skrämda?

– Det är ju väldigt torrt i år och det kan vara så att djuren tyckt att det började bli lite dåligt med mat. Men de kan också ha blivit skrämda av något. Vi har bra staket men när en flock på 80 djur kommer i rörelse så är det inte alltid det hjälper. Det känns väldigt ledsamt, säger Margareta Nord-Karlsson, driftschef vid Nötcenter Viken, till Skaraborgs Läns Tidning.

Lastbilschauffören chockades men kunde hjälpa till med att samla in de oskadade korna till en inhägnad i närheten. Han är inte misstänkt för något brott.

– Det är upprättat en anmälan men inte för något brott. Det blir en försäkringsfråga för djurägaren, säger Staffan Dalborg, inre befäl vid polisen i Skövde, till TT.

De döda djuren har transporterats tillbaka till Viken för att identifieras innan de skickas för destruktion.

TT