18-åring döms till ungdomsvård för mord

INRIKES

Brott. En 18-årig man som i vintras högg ihjäl en 16-årig pojke i Gävle döms till sluten ungdomsvård i tre år och två månader.

Pojken var på väg till skolan när 18-åringen anföll honom bakifrån med kniv.

Det var den 9 februari som den 16-årige pojken hittades på en cykelbana i Gävle. Pojken hade tagit emot flera knivhugg och dog till följd av skadorna. Den 18-årige mannen som attackerade 16-åringen dömdes på tisdagen av Gävle tingsrätt till sluten ungdomsvård i tre år och två månader.

Enligt domen hade 18-åringen trakasserat offret upprepade gånger och han ska ha planerat mordet under en längre tid. I februari i år sökte mördaren, som var beväpnad med kniv, upp mordoffret som var på väg till skolan och anföll honom bakifrån med kniven.

Senare samma dag hittades den 16-årige pojken död. Därefter anhölls 18-åringen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han har erkänt grov misshandel och vållande till annans död.

Motivet till knivattacken ska enligt domen grunda sig i en konflikt om 18-åringens flickvän som offret tidigare varit tillsammans med.

– Flickvännen har berättat att det hänt något mellan henne och målsägande för några år sedan. Då har 18-åringen blivit upprörd och han har inte kunnat släppa det. I grund och botten handlar det om det flickvännen berättat om att hon blivit kränkt på något sätt, säger åklagaren Therese Stensson.

TT