Afghanska demonstranter skadade i attack

INRIKES

Brott. Ensamkommande ungdomar som demonstrerar på Mynttorget i Stockholm attackerades på tisdagskvällen - bland annat med en brinnande bengal.

Tre personer skadades lindrigt och en fördes till sjukhus.

– Vi hade precis delat ut mat till alla som sitter här när vi plötsligt blev attackerade av en grupp människor. De kom mot oss och försökte kasta en rökbomb mot oss. Våra ungdomar blev väldigt rädda, säger Fatima Mohammadi, en av deltagarna i sittstrejken.

En person fördes till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm.

Omkring 15-16 personer ingick i grupperingen som gick till attack, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

– Man slängde en bengal mot samlingen på Mynttorget.

Svårt att utreda

Polisen fick larmet från egen personal vid 20-tiden på tisdagen.

– Vi hade personal på plats, eftersom den här demonstrationen har pågått i några dagar. Så vi kunde väldigt snabbt uppmärksamma det som hände och tillkalla förstärkning, säger Åsa Wallentin, pressinformatör vid polisen.

Fatima Mohammadi säger däremot att det dröjde uppemot tio minuter innan polisen var på plats.

– Vi räknade med att något sådant här skulle hända och har från början bett polisen att skydda oss, säger hon.

Flera polispatruller tog kontroll över den gruppering som attackerat demonstranterna. De avlägsnades senare därifrån med stöd av polislagen, enligt Lars Byström.

– Sen får vi se om utredningen kan göra att någon av dem kan delges misstanke om brott. Det är svårt att utkristallisera vem som har gjort vad, men det är skrivet en anmälan om misshandel, säger han.

Ett ögonvittne säger till Svenska Dagbladet att gruppen som gick till attack skanderat "Nordisk ungdom", en högerextrem organisation. På bilder från händelsen ses också flera av dem bära Nordisk ungdom-symboler.

"Kastade rökbomb"

Men polisen kan inte bekräfta att det handlar om just Nordisk ungdom, som så sent som i lördags orsakade tumult och fick Prideparaden i Stockholm att stanna upp.

– Vi bedriver ju ingen politisk registrering utan hanterar brotten, säger Lars Byström.

De demonstrerade ungdomarna kräver att Migrationsverket stoppar utvisningar till Afghanistan, som de menar är för farligt, och vill att myndighetens generaldirektör lämnar ett sådant besked personligen.

Efter händelsen kom flera människor förbi Mynttorget för att visa sitt stöd till ungdomarna genom att bland annat dela ut kaffe, mat, kuddar och filtar.

TT