Tackla semestervädret med lagom förväntningar

INRIKES

Psykologi. Strandhäng som regnar bort på ledigheten kan vara trist för semesterfirare som längtat efter just det. Med lagom förväntningar på vädret minskar besvikelsen, enligt psykologilektorn Per Johnsson:

– Ha alternativ i bakfickan som inte är så väderkänsliga.

Topptemperaturer var det aldrig fråga om i juli, konstaterade SMHI i den senaste preliminära månadssammanställningen. Tropiska nätter saknas och i stället har det varit ett ganska klassiskt svenskt sommarväder på många håll - med sol som varvas med moln och regnskurar - och nära normala temperaturer.

– Folk ska inte låsa upp sig för mycket vid vädret. Därför behövs en strategi med alternativ på aktiviteter om vädret inte blir som man hoppats, så att man inte sitter hemma och lider för att det inte går att åka till stranden, säger Per Johnsson, universitetslektor i psykologi, vid Lunds universitet.

Lång period

Väderbesvikelsens längd varierar beroende på person, förklarar han.

– För en del människor är det en lång period av besvikelse för att det inte blev så mycket sol på semestern. Så det kan sitta hårt hos vissa människor.

Samtidigt vill han inte prata om depressioner i det här sammanhanget.

– Det är inte vädret i sig utan kombinationer av olika saker som gör att man blir deprimerad. Att människor blir besvikna av vädret är främst kopplat till deras förväntningar.

Kan provocera

Sol, värme och klarblå himmel uppskattas av många, men för vissa människor kan ett sådant högsommarväder vara orsaken till besvikelsen.

– Vädret måste ställas i relation till vem personen är och i vilken situation han eller hon befinner sig. Är man ledsen för att en nära anhörig avlidit så kan sol nästan vara lite provocerande om man vill ligga och kura hemma, vara ledsen och inte möta så mycket människor, säger Per Johnsson.

Att inte gräma sig för mycket över hur vädret blivit under ens semesterveckor är viktigt, tycker han.

– Bli inte för besviken på vädret. Frustrationen minskar din förmåga att ladda batterierna under semestern.

FAKTA

Sommarvädret hittills

SMHI sammanställer vädret för varje månad. För den stora semestermånaden juli rör det sig ännu om en preliminär rapport.

Juni:

Trots en kylig start på juni blev månadsmedeltemperaturen nära på normal i landet. Aningen under det normala i norr, och lite över normalt i söder. Månadens preliminärt högsta temperatur på 28 grader uppmättes vid Kalmar flygplats den 19 juni.

I stora delar av Götaland blev det blött och i norra Norrland var det torrt på grund av intensiv lågtryckstrafik.

Juli:

Varken temperaturerna eller nederbörden levererade några rekord. Juli var torr eller mycket torr på många håll i söder medan norra halvan av landet fick mer nederbörd än normalt. Det såg länge ut att bli den kyligaste juli på årtionden på flera håll, men lite varmare luft drog in under den sista veckan och därmed drogs månadens medeltemperatur upp till nära normal nivå.

Månadens högsta temperatur på 27,2 grander uppmättes i Rörastrand i Bohuslän den 20 juli. Inte sedan 1979 har den högsta julitemperaturen varit så blygsam.

Källa: SMHI

TT