Utredning mot bunkerläkaren drar ut på tiden

INRIKES

Brott. Den så kallade bunkerläkaren avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff för att ha drogat och kidnappat en kvinna 2015.

Samtidigt utreds misstankar om ytterligare ett människorov av en annan kvinna.

Utredningen drar ut på tiden, konstaterar hans advokat.

– Min klient förnekar att han skulle ha begått ytterligare brottsliga gärningar, säger försvarsadvokat Mari Schaub.

Intill bostadshuset på den avsides belägna gården i norra Skåne hade läkaren inrett en ljus- och ljudisolerad bunker, dit han i september 2015 förde en kvinna från Stockholm efter att först ha bjudit henne på jordgubbar preparerade med sömnmedel. I det fallet höll han kvinnan inspärrad i sex dygn.

Liknande brott

Den pågående utredningen handlar om ett liknande brott, men åklagare Erik Wendeby är förtegen om detaljer. Misstankarna är så starka att han bedömer att de skulle räcka för att få mannen häktad på sannolika skäl, men eftersom han redan är frihetsberövad har de inte prövats av en domstol.

TT: Gäller misstankarna något som ska ha skett i anslutning till mannens gård?

– Avspärrningen är på delar av den misstänktes fastighet. Anledningen till det är att platsen måste vara säkrad för eventuella undersökningar och andra åtgärder, så visst är det på det viset, säger Erik Wendeby till TT.

Försvarsadvokaten är kritisk till att den nya utredningen drar ut så mycket på tiden och att delar av läkarens fastighet i Skåne fortfarande hålls avspärrad och därmed inte gått att sälja.

"Ruinerat min klient"

– De har tagit god på sig och på det viset har de ruinerat min klient. Hans fastighet har ju förstörts. Varför ska man hålla en fastighet säkrad för bevisning när man låter den fullständigt förstöras? säger Mari Schaub.

Tidningen Norra Skåne har tidigare rapporterat att gården utsatts för skadegörelse och stölder och blivit ett tillhåll för busliv. Men att det drar ut på tiden är enligt åklagaren ingenting som han kan styra. Bland annat har han behövt begära internationell rättshjälp.

– Vissa utredningsåtgärder har varit sådana som vi från svensk polis och åklagare inte riktigt kan styra över själva. Det gör att det här har tagit lite längre tid än vad vi hade hoppats.

Nu väntar en rad förhör, bland annat med den misstänkte själv, och åklagaren räknar med att före årsskiftet kunna ta ställning till om åtal ska väckas.

FAKTA

Fånge nästan en vecka

Den 12 september 2015 stämmer läkaren träff med en kvinna i sin lägenhet. Där bjuder han henne på jordgubbar preparerade med sömnmedel. Han för henne till sin bil och kör till Skåne, och ser till att hon är fortsatt drogad under hela färden.

Den 18 september tar läkaren med sig henne till en polisstation i Stockholm. Han vill att hon ska hämta ut en ny nyckel till sin lägenhet och även prata med polisen så att de ska släppa misstankarna om att hon blivit bortförd â” men hon slår larm och han grips direkt.

Tingsrätten dömde läkaren till tio års fängelse för människorov. Han dömdes också att betala 180 000 kronor till kvinnan.

Hovrätten sänkte straffet till åtta års fängelse med hänvisning att mannens psykiska störning är en förmildrande omständighet.

Källa: Polisen, Svea hovrätt

TT