Åklagare kritiserar cannabis-lucka i lagen

INRIKES

Cannabis. Det är lagligt att föra in cannabis i Sverige för den som kommer från ett annat Schengenland och fått den utskriven för medicinskt bruk. Tullåklagare uppmanar svenska politiker att omedelbart se över lagen.

I ett debattinlägg i Sydsvenskan varnar Oscar Lindvall, åklagare vid Tullverket, för en kollaps för den svenska narkotikapolitiken när cannabis för medicinskt bruk blir allt mer accepterat. "I Nederländerna går det att få stora mängder cannabis på recept", skriver han i inlägget, som han gör som privatperson, inte som företrädare för Tullverket.

Om dessa regler även gäller de som är folkbokförda i Sverige är inte rättsligt prövat, berättar Oscar Lindvall för TT.

– Det finns en gränsdragningsproblematik och den är inte utredd, huruvida det gäller personer som har sin fasta bostad i Sverige. Det är det som är problemet att det vet ju inte myndigheterna hur man ska hantera.

Hur mycket cannabis som får föras in i Sverige på det här viset är inte specificerat, menar han, bara att enskilda får ta in så mycket att det täcker behovet i 30 dagar.

– Vi har genom åren haft flera fall. Till exempel kommer det en bil med tre personer där alla tre naturligtvis har samma besvär, ungefär "jag har ont i ryggen", och så har man varit i Nederländerna och fått ordinerat av naturläkare 150 gram cannabis var, säger Oscar Lindvall.

TT