Jobbtider är lika med förkylningstider

INRIKES

Hälsa. Nu när semestern och sommarlovet snart är över ökar risken dramatiskt att bli förkyld. Tyvärr finns inte så mycket att göra åt saken.

Att döma av alla de samtal som 1177 Vårdguiden får ta emot varje dag är vi svenskar som friskast precis nu, i slutet av sommaren just innan sommarledigheten är slut.

Sedan pekar kurvorna brant uppåt, åtminstone för de vanligaste förkylningssymtomen, som feber, snuva, nästäppa och hosta.

Samtalen, som analyseras av Folkhälsomyndigheten, bekräftar en gammal sanning. När vi möts igen på arbetsplatser och skolor skjuter förkylningarna i höjden.

Inomhus

– Det är inte samtalen i sig vi analyserar, utan avidentifierade uppgifter om vilka symtom människor ringer för, förtydligar Pär Bjelkmar, hälsoinformatiker vid Folkhälsomyndigheten.

Vi går alltså mot förkylningstider och under hela hösten kommer antalet samtal för de mest typiska symtomen att öka, för att sedan avta igen under våren för att sedan sjunka ytterligare under sommaren.

– Jag är ingen epidemiolog, men det är ett ganska etablerat mönster. Att när vi börjar vistas inomhus och interagerar med fler personer, så tar smittspridningen fart, säger Pär Bjelkmar.

Anledningen är att när vi börjar vistas inomhus och interagerar med fler personer, ökar risken för att vi stöter på personer som har nya virusvarianter.

Luftens fuktighet

Namnet till trots har förkylning dock inte så mycket att göra med att vi blivit nedkylda, trots att smittspridningen tar fart när temperaturen sjunker. I stället anses luftfuktigheten ha en avgörande betydelse och ju lägre luftfuktighet, desto lättare blir det för de virus som orsakar förkylning att sprida sig och infektera luftvägarna.

Värt att komma ihåg i sammanhanget är att antibiotika inte hjälper vid vare sig förkylning, influensa eller någon annan sjukdom som orsakas av ett virus.

FAKTA

Så hanterar du förkylningen

Den som är förkyld känner sig ofta hängig och sjuk. Det är vanligt med snuva, nästäppa, hosta och huvudvärk. I bland kan den sjuke också ha lite feber.

De akuta symtomen håller i sig i några dagar. Efter en till två veckor brukar man ha tillfrisknat.

Antibiotika hjälper inte. Det bästa är att vila kroppen och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Det finns receptfria näsdroppar och febernedsättande läkemedel som kan lindra besvären.

De allra flesta behöver inte söka vård för förkylning. Men man bör kontakta vården om febern håller i sig i mer än fyra dygn eftersom det kan tyda på att man fått en infektion som behöver behandlas.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT