Rättegången mot Fikru Maru uppskjuten

INRIKES

Brott. Rättegången mot den svenske läkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien, har skjutits upp till januari nästa år.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger Marus svenske advokat Hans Bagner om den utdragna rättsprocessen.

Totalt 85 vittnen ska höras i rättegången mot hjärtläkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien. I maj hördes sex av dem under två veckor och i fredags avslutades ännu en runda med att domstolen satte ut en ny förhandling - i januari nästa år.

Advokat Hans Bagner är kritisk till att målet, som han betecknar det, "förhalas".

– Det är en rättegång som redan pågått i snart ett år, med folk som hålls häktade, så det är störande, mycket störande, säger han till TT.

Maru är åtalad för att ha planerat och organiserat ett fängelseupplopp som ledde till en brand där ett tiotal fångar omkom. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter dock myndigheternas version av händelseförloppet.

Hans Bagner hoppas nu på hjälp från regeringen.

– Vi tänker be att UD ingriper. Inte i själva processen, däremot kan de påpeka att det inte sköts så snabbt som det ska enligt FN-konventioner, mänskliga rättigheter och liknande, säger han.

FAKTA

Dödsbranden i Kilintofängelset

Kilinto är ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Tiotals fångar omkom och många skadades i en brand som bröt ut i fängelset den 3 september förra året.

Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter myndigheternas officiella bild av branden.

Inledningsvis var det officiella beskedet att 23 intagna dog efter att ha andats in giftig brandrök. Men i nya domstolsdokument heter det att fångarna brändes till döds efter att först ha misshandlats.

Människorättsaktivister pekar på att flera prominenta motståndare till den etiopiska regeringen befann sig i fängelset liksom hundratals som deltog i protestvågen. Kritiker hävdar också att flera av de döda hade skottskador.

Källa: BBC

TT

ARTIKELN HANDLAR OM