V: Studiebidraget höjs med 300 kronor

INRIKES

Vänsterpartiet. Studiebidraget för högskolestuderande höjs med 300 kronor i månaden nästa höst. Det intecknade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt som en vinst i förhandlingarna med regeringen i sitt sommartal i Umeå.

– Det är elva år sedan studiemedlets bidragsdel senast höjdes. I dag kan jag berätta att Vänsterpartiet i förhandlingar med regeringen har fått igenom just det, säger Sjöstedt från scenen och fortsätter:

– Från och med augusti nästa år kommer bidragsdelen av studiemedlet att höjas med 300 kronor i månaden.

I dag är bidragsdelen för heltidsstudier 2 848 kronor för fyra veckor.

"Löfven vill gå högerut"

Talet i Döbelns park i Umeå var annars i stora delar ideologiskt - där Sjöstedt talade om hur Vänsterpartiet vill förändra samhället. Kängorna mot politiska motståndare var många - och V-ledaren hann även med att peka finger åt samarbetspartnern statsminister Stefan Löfven (S).

– Stefan Löfven brukar sällan missa en chans att tala om hur gärna han skulle vilja samarbeta med de borgerliga partierna. Kanske styra ihop med Centerpartiet och Liberalerna, säger Jonas Sjöstedt inför åhörarna i parken.

Men Stefan Löfven talar väldigt sällan om vad han vill göra politiskt med de borgerliga partierna, framhåller Sjöstedt och nämner flera exempel på politiska utspel från Allianspartierna där han hävdar att Löfven inte varit lika öppet samarbetsvillig.

– Han inser att de dagarna, då gör han bäst i att ligga lite lågt i att han helst skulle vilja gå högerut.

Talade om bostadsbristen

Vänsterpartiets ledare attackerade också bostadsbristen och vad han anser är en mångårig politik för dem som redan har bostad.

– Politikerna bakom den här politiken hade sina villor och våningar. Frågan är om de riktigt förstod vad det innebär att inte ha någonstans att bo. Det är ett svek mot alla de unga som inte har fått ett eget hem, säger Sjöstedt.

– Bristen på bostäder är skapad av politik. Bristen på bostäder kan också lösas med en annan politik.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM