Löfvens högra hand avgår efter IT-skandalen

INRIKES

IT-skandalen. Statsminister Stefans Löfvens (S) närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, avgår med omedelbar verkan efter ny information om IT-skandalen på Transportstyrelsen, skriver Dagens Nyheter.

– Jag har gjort ett misstag, säger hon till tidningen.

Tidigare har Lennartsson hävdat att hon fick information om det som hänt på Transportstyrelsen först i december 2016. Nu medger hon att hon deltagit i minst två möten där säkerhetspolisen övergripande har informerat om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstått allvaret och inte heller minns att frågan tagits upp.

Ett av mötena hölls redan i februari 2016, minst tio månader innan den tidpunkt som Lennartsson tidigare angett.

– Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger hon till DN.

Går omedelbart

Emma Lennartssons avskedsansökan hanterades på ett extrainsatt regeringssammanträde på söndagseftermiddagen. Hon får gå med omedelbar verkan utan avgångsvederlag.

När DN frågar om det är möjligt att även statsministern haft möten där det informerats om problemen på Transportstyrelsen, men att inte heller han uppfattat allvaret, svarar Lennartsson att hon inte tror det.

På den direkta frågan om hon skyddar statsministern svarar hon:

– Nej, det handlar om att vi har gjort den här genomlysningen och att statsministern vill att vi ska vara transparenta i den här frågan.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar hennes avgång i ett mejl till TT:Â

"Emma Lennartsson är en ytterst kompetent statssekreterare men har i dag redogjort för att hon gjort ett misstag. Hon har dragit slutsatsen att lämna sin tjänst och jag har förståelse för det. Jag önskar henne all lycka framöver."

"Bred granskning"

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) kommenterar Emma Lennartssons avgång så här för TT:

– Jag vill inte på något sätt föregripa KU:s granskning som precis har inletts. De här uppgifterna visar väl än tydligare hur viktigt det är att KU nu gör en noggrann utredning och klarlägger hur regeringen har hanterat den här allvarliga säkerhetskrisen.

På frågan om uppgifterna förändrar riktlinjerna för KU:s arbete säger Andreas Norlén:

– Nej, det bedömer jag inte, utan KU har inlett en bred granskning som tittar på hela regeringskansliets hantering av frågan.

Den 17 augusti inledde riksdagens konstitutionsutskott sin granskning av IT-affären.

FAKTA

Detta har hänt

I april 2015 får amerikanska IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens IT-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektör Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

I juni ifrågasätter internrevisorn om beslutet är rätt. Styrelsen agerar inte.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en kontroll av överflyttningen av IT-driften.

I september informeras justitiedepartementet om Säpos oro över att känsliga uppgifter kan hanteras fel.

18 december 2015 tar IBM över driften trots Säpos varningar.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren på misstanken att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Då får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

Den 9 mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

I början av januari i år får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.

I slutet av januari får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli blir det via medierapporter känt att Ågren erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

Den 18 juli meddelar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att myndighetens styrelseordförande Rolf Annerberg får sluta.

Regeringens hantering KU-anmäls av Mikael Oscarsson (KD).

Den 26 juli meddelar oppositionen att misstroendeförklaring kommer att väckas mot tre ministrar.

Dagen därpå meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas. Tre statsråd lämnar regeringen: Anders Ygeman, Anna Johansson och Gabriel Wikström (på grund av sjukdom). Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon ny migrations- och biträdande justitieminister.

Källor: Dagens Nyheter, Expressen, regeringskansliet

TT

ARTIKELN HANDLAR OM