Wallmark: Kryper närmare Löfven

INRIKES

IT-skandalen. "En ännu tyngre skugga faller över" försvarsminister Peter Hultqvist och IT-skandalen kryper dessutom närmare statsminister Stefan Löfven. Det anser Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, efter att nya uppgifter har kommit fram.

Hans Wallmark tycker att de nya uppgifterna är försvårande för Peter Hultqvist (S), som hotas av misstroendeförklaring i riksdagen.

– Han visste ju om det hela från den 9 mars 2016, när Försvarsmakten hade börjat vidta åtgärder som en konsekvens av det här haveriet. Han visste ju verkligen att det handlade om rikets säkerhet, och att då inte föra upp det på högre nivå och bredda bilden gör det ännu mer allvarligt. Emma Lennartsson får nu ta konsekvenserna för att hon fick reda på men inte begrep. Hultqvist visste ju den 9 mars, säger Wallmark.

Extraordinär situation

Han pekar också på att det är alldeles extraordinärt med ett extra regeringssammanträde på en söndag för att sparka statsministerns närmaste medarbetare.

– Det kryper närmare och närmare Stefan Löfven. Det här visar också att det finns så många frågor som fortfarande är obesvarade och det är ytterligare en del i det som tyder på att någon har mörkat och inte talat om hela sanningen. Frågan är hur många det är som har mörkat och inte talat om hela sanningen, säger Wallmark.

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, reagerar också över hur lång tid det tagit för uppgifterna att nå den högsta ledningen.

– Det är ju väldigt allvarligt att statsministerns närmaste medarbetare har känt till det här under lång tid utan att förstå allvaret, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare, till TT.

"Oriktiga uppgifter"

Han pekar också på att detta innebär att Löfven lämnat oriktiga uppgifter under en presskonferens i juli.

– När han påstod att statssekreteraren fick information först i december 2016. Nu visar det sig att den informationen är felaktig, säger Björklund.

På frågan om det verkar rimligt att Lennartsson först tio månader efter att ha suttit på första mötet ska ha förstått allvaret svarar Björklund:

– Det är ju precis det som är allvarligt: att statsministern utser en statssekreterare som inte förstår allvaret och inte förstår att ställa relevanta följdfrågor. Det är en mycket stor del i det här säkerhetsläckaget som uppstått och att det har fått pågå så länge - att den högsta statsledningen inte har agerat.

TT: Påverkar det här Alliansens förhållningssätt i fråga om misstroendeförklarningen mot försvarsminister Peter Hultqvist?

– Det är i kväll för tidigt att bedöma, svarar Björklund.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM