Statsvetare: Löfven är ansvarig

INRIKES

IT-skandalen. Varför fick inte statsministern kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen? Är det ett strukturellt fel inom regeringskansliet eller handlar det om personliga brister. Det pekar åt det senare, tror statsvetare.

På söndagen avgick Emma Lennartsson, statsminister Stefan Löfvens statssekreterare, efter ett extrainsatt regeringssammanträde. Det är anmärkningsvärt att statsministerns närmaste medarbetare inte har förstått allvaret och att informationen inte nått högsta politiska ledningen, tycker Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det finns två bedömningsgrunder här. Är det här en personlig brist hos Emma Lennartsson eller är det ett strukturellt fel? Att kommunikationskanalerna i regeringskansliet är dåligt byggda. I båda fallen är Löfven ansvarig, säger Göran Sundström till TT.

"Inte förstått allvaret"

Det finns samtidigt mycket som talar emot den sistnämnda förklaringen även om det är upp till KU-utredningen att reda ut hur det egentligen ligger till. Kommunikationen har i någon mening fungerat eftersom det har kommit fram information. Säpo har varit väldigt tydlig att kommunicera, inom försvarsdepartementet har det varit väldig tydlig kommunikation.

– Det är i det sista ledet som det har fallerat. Därför tycker jag att det lutar åt personliga saker. Det är någon som inte har förstått allvaret. Man får inte glömma att även om man suttit på möten och lyssnat kanske man tycker att det här är en administrativ fråga och inte handlar om politik, säger Göran Sundström.

Frågans art kan ha varit avgörande, tror Göran Sundström. Outsourcing är en stor förvaltningspolitisk fråga som hamnat i skymundan efter jakten på statssekreterare. Samtidigt är det otroligt många liknande processer som pågår i staten och det här var en i mängden.

"Ingen lättviktare"

Regeringen hoppas nu att man visat att man förstått allvaret och visat handlingskraft genom att låta statsekreteraren gå. Och Emma Lennartsson var inget litet offer. Hon var den tyngsta statssekreteraren, med tunga meriter i partiet och ett framtidsämne för Socialdemokraterna.

– Det är ingen lättviktare som sparkas här inte. Men är det en tillräcklig allvarlig konsekvens av hennes handlingar som gör att vi också måste sparka en statsminister? Det är den avvägningen som ska göras nu av Alliansen. Jag tror att Löfven har ganska goda chanser nu. Det är dels för nära valet, dels är Alliansen för svaga, säger Göran Sundström.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM