Löfven vill ha svensk modell i kyrkan

INRIKES

Poltik/kyrkovalet. Statsministern ger sig in i kampen om rösterna i kyrkovalet den 17 september.

Han hävdar att "hat och intolerans" kan vinna mark om socialdemokrater stannar hemma.

– Vi socialdemokrater anser att den öppna folkkyrkan ska vila på samma värden som den svenska modellen - solidaritet, öppenhet mot omvärlden, sade Stefan Löfven på ett öppet, fullsatt möte i Oxelösund på onsdagskvällen.

– Vi vill ha en modern folkkyrka som utstrålar framtidstro, sade Löfven och tillade att kyrkan är en viktig kulturbärare, inte minst genom kyrkobyggnaderna.

Varnade för SD

Anledningen till att statsministern ägnade några minuter åt kyrkovalet, i ett drygt 40 minuter långt anförande där han bland annat varnade för borgerliga partier som tror på en slags marknadens osynliga hand i den ekonomiska politiken, stavas Sverigedemokraterna.

SD satsar stort och med fler kandidater än tidigare i kyrkovalet. Partiets programförklaring syftar till, med SD:s egen beskrivning, att bryta det "vänsterliberala maktmonopolet" som inte kan göra klara val mellan Jesus och Mohammed och som inte värnar tro och tradition och svensk folksjäl.

"Mobilisering"

Intresset för kyrkovalet, där Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet är de enda av riksdagspartierna som ställer upp, är mycket lägre än i andra val. Förra gången, 2013, deltog bara knappt 13 procent av de då cirka 5,5 miljoner medlemmarna. Deltagandet ser inte ut att bli större i år. Löfven och alla andra medlemmar över 16 år, cirka 5,1 miljoner denna gång, har rösträtt.

– Vi vet att Sverigedemokrater och andra mobiliserar i det här valet. Stannar vi som tror på en öppen folkkyrka hemma kan hatet och intoleransen flytta fram sina positioner också inom vår kyrka, säg ja till alla människors lika värde, rösta den 17 september.

FAKTA

Kyrkovalet

Kyrkovalet hålls den 17 september.

Alla medlemmar i Svenska Kyrkan som fyllt 16 får delta.

Antalet röstberättigade 2013 var 5,5 miljoner.

Valdeltagandet var 12,8 procent.

Valet gäller kyrkofullmäktige i församlingen/pastorat, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter.

Den största partigruppen i kyrkomötet är S med 73 mandat.

Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan har 38 mandat.

Borgerligt Alternativ (tidigare Moderaterna) har 31 mandat.

Centern har 30 mandat.

SD är femte störst med 15 mandat.

Källa: Svenska Kyrkan

TT

ARTIKELN HANDLAR OM