Prins Carl Philip tvåbarnspappa: "Ren glädje"

INRIKES

Kungligt. Prins Alexander har fått en lillebror. Klockan 11.24 föddes prinsessan Sofias och prins Carl Philips andra son på Danderyds sjukhus.

– Fantastiskt och underbart, kommenterar pappa Carl Philip.

Det var spänd stämning i Danderyds sjukhus där ett 30-tal journalister, inklusive två tyska tv-team, väntade in den nyblivne pappan Carl-Philip. Var det en pojke eller flicka som hade fötts?

När prins Carl Philip väl kom ut tillsammans med läkaren Sophia Brismar Wendel och barnmorskan Anna Ståhl uppstod en viss förvirring mellan de tre kring exakt hur stort avstånd 49 centimeter är från hand till hand.

För så lång mätte den nye sonen, som vägde 3,4 kilo.

– Det är en och tusen känslor på samma gång. Fantastiskt och underbart.

– Ren glädje. En supersöt pojke, säger prins Carl Philip, och tillägger att sonen är lik sin bror Alexander.

Mamma Sofia och barnet uppges må jättebra och prins Carl Philip klippte "självklart" själv navelsträngen.

Carl Johan eller William?

Namnet på pojken är bestämt, men det offentliggörs först på måndag av kungen vid en konselj på slottet. Hos vadslagningsbyråerna har William varit en lågoddsare, men hovexperten Sten Hedman tror på ett annat namn.

– Mitt förstahandstips när det gäller namnet är Carl Johan efter den förste i Bernadotte-släkten som blev kung i Sverige, säger han till TT.

På måndagen avslöjar även kungen vilket hertigdöme som prinsen tilldelas. Hedman tippar att den lille prinsen utnämns till hertig över Öland.

– Det är ju ett landskap som saknar hertig eller hertiginna - lite underligt, kan tyckas, eftersom kungafamiljen ägnar så stort intresse åt ön. De vistas ju där hela somrarna och kronprinsessan firar sin födelsedag där varje år. Så Öland skulle väl passa alldeles utmärkt, säger han.

Nummer sex

Antalet barn som finns i kungafamiljen nu gör att det nya barnet hamnar långt ner i successionsordningen. Prins Alexander har femte plats i successionsordningen och den nya prinsen tar platsen därefter.

Trots att även prinsessan Madeleine inom kort väntar barn, tror Sten Hedman inte att det föreligger någon risk för övermättnad på kunganyheter bland landets undersåtar:

– Nej, tvärtom. Det är en enorm fördel för monarkin. Nyfödda barn är ett extremt bra sätt att popularisera kungahuset.

På eftermiddagen anlände även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till sjukhuset för att träffa barnbarnet för första gången.

– Nu har drottningen och vi nog för ett fotbollslag, säger kungen till Expressen.

På måndag klockan 12.15 kommer en tacksägelsegudstjänst, så kallad Te Deum, att hållas i Slottskyrkan. En inbjudan har redan gått ut till bland andra statsministern, övriga toppolitiker i landet och den närmaste familjen.

Normalt sett brukar Te Deum hållas dagen efter födseln, men denna gång kommer den att hållas efter helgen, meddelade hovets informationschef Margareta Thorgren.

Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerar redan nu via ett skriftligt uttalande med dessa ord:

"I dag gläds vi med prinsessan Sofia, prins Carl Philip och storebror Alexander som har fått en ny familjemedlem. Mina varmaste lyckönskningar till den växande familjen."

Salut i kväll

Med anledning av den kungliga födseln skjuter Försvarsmakten salut klockan 18. Det sker enligt Försvarsmaktens ceremonibestämmelser och innebär salutering om 21 skott från Skeppsholmens salutstation i Stockholm samt från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Relationen mellan Carl Philip och prinsessan Sofia blev känd i juli 2010. De gifte sig fem år senare i Slottskyrkan. När det i mars i år blev känt att de väntar sitt andra barn beräknades födseln till september

Efter två prinsfödslar på 16 månader så kan det bli fler barn framöver för paret, uppgav prinsen vid presskonferensen.

– Om vi kan så skulle det kunna bli en större familj, säger han.

FAKTA

Successionsordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står på tur att bli Sveriges regent efter honom.

Så här ser den ut i dag:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Prins Oscar, son till kronprinsessan

4. Prins Carl Philip

5: Prins Alexander, son till Carl Philip

6. Carl-Philips andra son, född den 31 augusti

7: Prinsessan Madeleine

8: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

9: Prins Nicolas, son till Madeleine

TT

ARTIKELN HANDLAR OM