"Galna älg-sjukan" närmar sig Sverige

INRIKES

Djur. Sjukdomen CWD, även känd som "galna älg-sjukan", gjorde debut i Europa i fjol, då två insjuknade älgar hittades i norska Selbu, nära gränsen mot Jämtland.

Svenska forskare fruktar nu att sjukdomen kan komma till Sverige, och uppmanar befolkningen att skicka in prover om man misstänker att svenska älgar har smittats, skriver Allehanda.

– Finns det en misstanke bör man skicka in prover, det är viktigt att stoppa den i ett tidigt skede, säger Bodil Elmhagen, forskningskommunikatör Svenska Jägareförbundet, till tidningen.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vill att jägare skickar in prover, men betonar att lymfkörtlarna i nacken helst ska vara intakta för testerna.

Chronic Wasting Disease, (CWD), är lik galna kosjukan, eftersom bägge sjukdomarna orsakas av prioner, en form av protein som ombildar sig på ett sätt som gör att kroppen inte kan bryta ned det. Sjukdomen kan vara ett hot mot den svenska älgstammen, men troligtvis inte mot människor.

– Avmagring, dålig kondition, dålig hårrem, djuret kan dregla och kissa ovanligt mycket. Det kan vara mindre skyggt än vanligt. Men djuret behöver inte ha alla de här tecknen. Det kan ha sjukdomen med bara några av symptomen, säger Bodil Elmhagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM