Nazistbomberna tas upp i hovrätten

INRIKES

Brott. Nu inleds hovrättsförhandlingarna mot de tre män med nazistanknytning som misstänks ligga bakom tre bombdåd i Göteborg.

– Jag vill att två av männen ska dömas för mordförsök. Sedan vill jag att det över hela linjen ska vara en straffskärpning, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Männen, som tidigare hade kopplingar till nazistiska motståndsrörelsen (NMR), dömdes i tingsrätten för "allmänfarlig ödeläggelse" sedan två bomber - en utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg och en vid ett flyktingboende i Västra Frölunda - detonerat. Bomben vid flyktingboendet orsakade livshotande skador hos en anställd vid förläggningen. Den tredje bomben vid Lilleby Camping detonerade aldrig.

Politiska motiv

Enligt åklagaren hade männen politiska motiv för att placera ut sprängladdningarna. Ändå åtalas de inte för terrorbrott.

– Vi har valt att inte åtala för terroristbrott eftersom det inte är terroristbrott i juridisk mening, men jag har full förståelse för de som anser att det här är ett terroristbrott i språklig mening, sade Mats Ljungqvist i samband med tingsrättsförhandlingarna.

Vill ha straffskärpning

De tre männen fälldes alla i tingsrätten. Men rätten var inte enig på alla punkter. I sina överklaganden yrkar alla tre på att bli helt frikända. Åklagaren däremot vill att straffen skärps.

Rättegången inleds på fredagen och beräknas ta tre dagar. Två av dem är öppna, den tredje dagen kommer rätten enskilt att titta på inspelningar av förhören från tingsrätten. Och trots att det är hovrättsförhandlingar hålls rättegången i tingsrättens säkerhetssal.

FAKTA

De tre bombdåden

11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades. Rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. En städare fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador. Rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Källa: Förundersökningen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM