Sommarbrisen uteblev i år

INRIKES

Väder. Om du upplevde att det var en ovanligt blåsig sommar i år så har du helt rätt. Framförallt början av sommaren bjöd på kraftiga vindar - på bekostnad av den stilla sommarbrisen.

Årets juni var en av de blåsigaste junimånaderna i södra halvan av Sverige sedan man inledde systematiska vindmätningar år 1996. I juli blev även norra Sverige blåsigt.

Dessutom gjorde de återkommande lågtrycken och avsaknaden av långvariga högtryckslägen att vi inte fick någon stilla sommarbris. Det hänger ihop med hur vinden förändras under dygnet, berättar Sverker Hellström som är meteorolog på SMHI.

– Soluppvärmningen skapar en viss turbulens, därför blir det lite mer vind på dagen än på natten. Oftast kan man ha ganska lugna sommarnätter och morgnar när sjön ligger blank. När solen börjar värma så sätter det igång en liten bris. Har man då ett högtrycksläge så blir det inte mycket mer än att det fläktar litegrann, men inte kraftiga vindar och byar som det blir vid en lågtryckspassage, säger Sverker Hellström.

I augusti avtog blåsten med undantag av Götalands kustland och Bottenvikens inre delar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM