Hon blir Sveriges sändebud i Trumps USA

INRIKES

USA. Att jobba med Sverigebilden i Donald Trumps USA blir en av de viktigaste uppgifterna för karriärdiplomaten Karin Olofsdotter som nu tillträder som ny ambassadör i Washington DC.

När president Donald Trump i februari från scen på ett politiskt massmöte i Florida hävdade att "något" med koppling till flyktingar, eller eventuellt terror, hänt i Sverige kvällen innan blev Karin Olofsdotter minst sagt förvånad. Då visste hon inte att hon några månader senare skulle utses till USA-ambassadör, men hon förstod att presidenten hade missuppfattat något.

– Jag visste ju att inget hänt i Sverige "last night", säger hon.

– Men alla samhällen är utsatta för terrorrisker i dag, bara för att det inte skett just när presidenten uttalade det betyder inte att vi är förskonade. Attacken på Drottninggatan som inträffade senare var oerhört tragisk.

Nya arenor

Donald Trumps uttalande anspelar på en bild av Sverige som ett osäkert samhälle som "tagits över" av flyktingar och migranter. Bilden bekräftas av amerikaner som TT mött och intervjuat. Flera refererar till Sverige som ett osäkert land med många våldtäkter och där man behöver hålla sina barn inne på kvällarna. Olofsdotter säger att den uppfattningen riskerar att förstärkas i en värld med sociala medier och filterbubblor och att en av de viktigaste samhällsutmaningarna är att se till att medborgare inte blir kvar i sina bubblor.

– Det viktiga för oss nu är att försöka ta oss ut i så många sammanhang som möjligt, gärna de som inte är helt väntade, där den här synen frodas. Det handlar om att hitta nya arenor för vårt budskap.

TT: Var kan det vara?

– Vi kommer att titta på delstatsnivå, vilka delstater som är intressanta ur svenskt näringslivsperspektiv, men där det också kanske finns en annan politisk syn än vår. Och så ska vi försöka nå ut till universitet och högskolor.

Stor nyfikenhet

Hon tycker att svenska företrädare de senaste åren varit bra på att ärligt beskriva både fördelar och de komplexa utmaningar som följer med integration. När det gäller USA tror hon att Sverige ändå ses som ett modernt och innovativt land och hon säger att det finns en intresserad allmänhet som är nyfiken på den blågula samhällsmodellen.

– De vill veta hur vi får ihop det, att ekonomin går så bra samtidigt som vi har våra sociala skyddsnät.

Just synen på Sverige är avgörande för om Sverige kan locka till sig investeringar, turister och studenter, påpekar Olofsdotter som ser det som sin viktigaste uppgift att vårda och utveckla en redan god relation med USA.

Från ambassaden planerar hon dock att påtala för Vita huset att "vi inte välkomnar en antifrihandelsagenda" och hon hoppas att åtminstone delar av TTIP, ett frihandelsavtal som USA och EU höll på att förhandla fram under president Barack Obama, kan tas ur frysboxen.

Kvinnor på jobbet

Vidare vill hon utveckla innovations- och försvarssamarbeten och visa upp svenska bolag - i en tid då infrastrukturfrågor står högt upp på kongressens agenda. Hon beskriver president Donald Trump som "en folkvald president" och "den vi har att samarbeta med".

– Man får hitta områden som är gemensamma, som innovation. Sedan har vi meningsskiljaktigheter, som synen på bistånd och sexuell och reproduktiv hälsa, och dessa gäller det att vara ärlig med.

TT: Hur planerar du att driva en feministisk utrikespolitik, vilket är en av regeringens käpphästar?

– I USA kan man visa på vikten av att kvinnor kommer in på arbetsmarknaden och vad det gör för den ekonomiska tillväxten.

FAKTA

Hårdvinklade rapporter om Sverige

Myter, hårt vinklade rapporter och felaktigheter om invandring och brottsstatistik i Sverige har de senaste åren spridits på vissa sajter och forum i USA.

En av dem är Breitbart News, den sajt som president Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon nu leder. De senaste årens artiklar om Sverige på sajten handlar nästan enbart om migration, våldtäkter och övrig brottslighet. Där finns hårt vinklade texter om allt från sexualbrottsstatistik till integrationsprojekt, bland annat har uppgifter om att landet skulle vara världens "våldtäkts-huvudstad" spridits.

Bannon har själv kallat Breitbart News för en plattform för de så kallade alt-rightrörelserna, i USA ett paraplybegrepp för ett antal högerextrema grupper som bland annat bekänner sig till tankar om vit överhöghet och främlingsfientlighet.

Breitbart News och andra liknande sajter har stort inflytande över hur vissa amerikaner uppfattar Sverige och världen. Det har även den konservativa tv-kanalen Fox News, vars onyanserade tv-inslag om svensk flyktingpolitik visade sig ligga bakom president Trumps omtvistade uttalande i februari att "något" hänt i Sverige.

Källor: Amerikanska medier, Svenska institutet

TT

ARTIKELN HANDLAR OM