Strandhäll oroas av vaccinskillnader

INRIKES

Medicin. Det är stora skillnader på andelen barn som är vaccinerade mot rotavirus i Sverige.

I Stockholm, Örebro och Jönköping vaccineras fyra av fem barn, medan knappt någon i Kalmar län vaccineras.

Skillnaderna är "oroande stora", enligt socialministern.

Rotaviruset orsakar magsjuka hos små barn. Nästan alla barn smittas av viruset, några av dem blir så sjuka att de kräver sjukhusvård. Folkhälsomyndigheten vill att vaccinationen införs i det allmänna vaccinationsprogrammet, men i väntan på det har sju landsting och regioner gått i förväg, medan ytterligare två inför det nästa år.

Enligt statistik från läkemedelsbolaget GSK, ett av bolagen som tillverkar rotavirusvaccin, får 85 procent av barnen i Stockholm vaccinet. På Gotland, i Kronoberg, Norrbotten, Södermanland är andelen en procent. I Kalmar är den nära noll. Sedan vaccinet infördes i Stockholm och Jönköping 2014 har antalet barn som behövt läggas in för magsjuka minskat betydligt.

Rörigt vid flytt

Men att vissa landsting gått före leder också till en ojämlikhet i vården i landet.

– Vissa barn får tillgång och vissa får det inte. Vi har ju i den utredning vi lämnat till regeringen tittat på att det här är ett väldigt bra och säkert vaccin som skyddar mot en maginfluensa som är jättebesvärlig för barnen. Och sjukhusvård och -behov har minskat drastiskt så fort man har infört det, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Det finns också praktiska problem med olikheterna, om exempelvis barn flyttar mellan landstingen innan de hunnit fullfölja vaccinationen.

– Det kan bli rörigt, säger Lindstrand.

"Oroande stora"

Även socialminister Annika Strandhäll (S) ser problem med dagens upplägg och tycker att det är bra att frågan lyfts.

"Skillnaderna är oroande stora. Just därför arbetar Folkhälsomyndigheten nära landstingen, inte minst där det finns behov av mer information och kunskap då andelen vaccinerade är lägre", säger hon i en skriftlig kommentar.

Ett beslut om ett införande skulle kunna komma i höstbudgeten. Strandhäll vill inte kommentera när ett eventuellt införande skulle kunna ske, men uppger att man "just nu tittar" på om rotavirusvaccin ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.

FAKTA

Andel rotavaccinerade barn

Första halvåret 2017

Landsting/Region Andel

Stockholm 85

Örebro 84

Jönköping 83

Västa Götaland 70

Västmanland 57

Riket 42

Dalarna 30

Gävleborg 10

Halland 6

Uppsala 6

Blekinge 4

Västerbotten 4

Västernorrland 4

Skåne 4

Värmland 3

Jämtland 2

Östergötland 2

Gotland 1

Kronoberg 1

Norrbotten 1

Södermanland 1

Kalmar 0

Fotnot: Andelen beställda doser vaccin i förhållande till antal födda barn enligt SCB. Siffrorna gäller både vaccinen Rotarix och Rotateq, de två godkända vaccinen. Vaccinen droppas i munnen.

Källa: GSK

TT

ARTIKELN HANDLAR OM