Kidnappningsmord upp i hovrätten

INRIKES

Brott. Sex personer dömdes för ett uppmärksammat kidnappningsmord i Gävle. Nu prövas fallet på nytt, sedan både de dömda och åklagaren överklagat tingsrättsdomen.

En 23-årig man kidnappades vid Slottstorget i centrala Gävle förra året. Två veckor senare hittades han död utanför Sundsvall. I centrum av målet står en 24-årig kvinna, som haft en relation med 23-åringen. Hon dömdes tillsammans med sin exmake, två bröder och en 23-årig man till livstids fängelse. En man som var under 21 år när brottet begicks dömdes till 14 års fängelse.

När förhandlingarna inleds i Hovrätten för Nedre Norrland i dag är säkerheten hög, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

– Vi har bland annat valt att dela upp rättegången i två salar så att åhörare och tilltalade kommer att befinna sig i olika utrymmen. I övrigt vill jag inte kommentera säkerhetsarrangemangen ytterligare, säger Mats Åkerlund, administrativ direktör vid hovrätten.

FAKTA

De dömdes för mordet

De som dömts för kidnappningsmordet är:

Kvinna, 24 år, livstids fängelse: Hade ett förhållande med mordoffret medan hon fortfarande var gift med den nu morddömde 33-åringen. Tillsammans har de två barn.

Man, 33 år, livstids fängelse: Kvinnans tidigare make och far till deras två gemensamma barn.

Man, 32 år, livstids fängelse: Bror till den 24-åriga kvinnan.

Man, 30 år, livstids fängelse: Bror till den 24-åriga kvinnan.

Man, 23 år, livstids fängelse: Bekant till exmaken.

Man, 21 år, 14 års fängelse: Bekant till exmaken.

Två personer som stod åtalade för medhjälp till människorov och mord respektive skyddande av brottsling, grovt brott, friades. Åklagaren har överklagat även denna del av domen.

Källa: Tingsrättens dom

TT

ARTIKELN HANDLAR OM