Ännu fler moderater vill ha Kristersson

INRIKES

Politik. Moderaternas två tunga länsförbund i Stockholm nominerar Ulf Kristersson till att bli Moderaternas nya partiledare. Även länsförbundet Örebro gör samma val.

"Det är uppenbart att stödet för Ulf är mycket starkt i Stockholms län. Vi tror att han har alla förutsättningar att bli en bra moderat partiledare som kan leda oss till valseger i nästa års val", säger Kjell Jansson (M), förbundsordförande i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Moderaterna i Stockholms län är det största förbundet med 7 000 medlemmar och Moderaterna i Stockholms stad är fjärde störst med 4 000 medlemmar.

"Stark förankring"

Beslutet att nominera Kristersson var enhälligt i båda förbunden.

– Det är en person som har mycket stark förankring i våra förbund, och som vi känner oss trygg med, en person som är ödmjuk inför uppdraget och ideologiskt är väldigt grundad i sig själv. Vi går in snart i en valrörelse och då måste man veta att partiledaren är grundad i ideologiska sammanhang, säger Stockholms stads M-ordförande Joakim Larsson till TT.

Länsförbundet i Örebro föreslår Ulf Kristersson som partiordförande. Men det finns fler favoriter, säger förbundsordförande Anders Åhrlin.

– Till partiordförande nominerar vi Ulf Kristersson i första hand, och i andra hand Elisabeth Svantesson, säger han till TT.

Flera stödjer Kristersson

Sedan tidigare har de fyra moderata länsförbunden i Dalarna, Norrbotten, Södermanland och Västerbotten redan sagt att de nominerar Ulf Kristersson till partiledareposten.

Moderaterna i Västra Götaland vill däremot se forne utrikesministern Carl Bildt som ny partiledare för Moderaterna. Moderaterna i Blekinge län nominerar både Ulf Kristersson och Carl Bildt, utan inbördes rangordning medan Moderaterna i Kalmar län föreslår Ulf Kristersson i första hand och Carl Bildt som nummer två. Själv har Carl Bildt meddelat att han inte kandiderar.

Även Moderata ungdomsförbundet (Muf) har sagt att de vill se Ulf Kristersson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM