Svensk åtalas för folkmord i Rwanda

INRIKES

Brott. En 49-årig man i Örebro åtalas misstänkt för att ha deltagit i folkmordet på tutsier i Rwanda våren 1994.

Det är tredje gången en svensk åklagare åtalar någon för brott begångna i samband med folkmordet, där över 800 000 människor dödades.

Den nu åtalade mannen är svensk medborgare och har rwandisk bakgrund. Han uppges ha haft en ledande roll på lokal nivå under folkmordet. Enligt åtalet misstänks han för folkmord genom mord, försök till mord, grov våldtäkt och människorov mot tutsier med avsikt att helt eller delvis förgöra folkgruppen.

– Vi menar att han i egenskap av lokal ledare i sin sektor själv deltagit i dödande och plundrande. Vi påstår att han har våldtagit, men också att han i egenskap av ledare har ett ansvar för mord, våldtäkter och plundring som andra har utfört i den aktuella sektorn, säger kammaråklagare Hanna Lemoine vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Förnekar allt

Via sitt ombud förnekar mannen till alla anklagelser som han menar att regimen i Rwanda har fabricerat.

– Han har levt öppet här i Sverige i många år utan problem. Men så vittnade han i svensk domstol för några år sedan mot den rwandiska regimen i ett spionerimål, säger hans advokat Anna Wahlström till TT.

Ärendet inleddes när Rwanda begärde att 49-åringen skulle lämnas ut för att lagföras i hemlandet. Men eftersom han är svensk medborgare inleddes i stället en svensk förundersökning.

Många vittnen

– Vi har genomfört sex förundersökningsresor till Rwanda där vi har hållit förhör med många bevispersoner. Vi har besökt brottsplatser och dokumenterat dessa, säger Hanna Lemoine.

– Vi har även hållit förhör med personer i Europa och Nordamerika, så det är ett omfattande material vi presenterar i förundersökningen. Det är väldigt många personer som ska höras som vittnen eller målsägare i domstolen. Ett 40-tal i alla fall.

Den misstänkte har suttit häktad sedan oktober förra året. Huvudförhandlingen i målet inleds i Stockholms tingsrätt den 12 september. Om han döms blir han den tredje som fälls i Sverige för inblandning i folkmordet.

Två dömda

I februari i år dömdes Claver Berinkindi till livstids fängelse av Svea hovrätt för delaktighet i folkmordet. Brottet beskrevs som kanske det grövsta som prövats i svensk domstol. Den numera svenske, ursprungligen rwandiske, medborgaren ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i prefekturen Butare i södra Rwanda.

Berinkindi var den andre som fällts i Sverige för folkmordet i Rwanda. Den förste var Stanislas Mbanenande, som även han fick livstids fängelse i en dom 2013. Även deras fall togs upp i Sverige eftersom de blivit svenska medborgare.

FAKTA

Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Vem som låg bakom nedskjutningen är oklart.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM